
Οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Φινλανδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι μηνύουν την κυβέρνηση γιατί παραβίασε την εθνική νομοθεσία για το κλίμα μη λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων.
Κλιματική αλλαγή: Σε απόγνωση οι σέρβοι κτηνοτρόφοι – Δεν υπάρχει νερό
Η Φινλανδία όρισε το 2022 κλιματικούς στόχους από τους πιο μεγάλους μεταξύ των βιομηχανικών κρατών, “δεσμευόμενη να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2035 και να επιτύχει ουδέτερες καθαρές εκπομπές στη συνέχεια”, γράφουν οι έξι αυτές οργανώσεις σε ανακοίνωση.
Στη μήνυση που κατέθεσαν στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Φινλανδίας, οι οργανώσεις δηλώνουν ότι η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτερι ‘Ορπο παραβιάζει τον νόμο για το κλίμα της χώρας λόγω της “έλλειψης κατάλληλης δράσης στο θέμα του κλίματος”.
“Η κυβέρνησή μας δεν καταφέρνει να εφαρμόσει λύσεις, ακυρώνει συμφωνηθέντα μέτρα και αρνείται να αναθεωρήσει το παρωχημένο σχέδιο της Φινλανδίας για το κλίμα σε σχέση με τη χρήση της γης και των δασών”, δήλωσε η Κάισα Κόσονεν, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής της Greenpeace.
«Η Φινλανδία δεν βρίσκεται στον σωστό δρόμο»
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η Φινλανδία δεν βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω της υπερβολικής υλοτομίας και της έλλειψης προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών από τους τομείς της γεωργίας και των μεταφορών.
Αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέπτυξαν τη δράση τους βασιζόμενες σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CEDH), το οποίο έκρινε ότι η Ελβετία είχε παραβιάσει τα δικαιώματα μιας ομάδας ηλικιωμένων γυναικών μη ενεργώντας επαρκώς για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
“Η αδράνεια των κυβερνήσεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή πολλών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία και το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον”, δήλωσε η Ελίνα Μίκολα, σύμβουλος για το κλίμα και το περιβάλλον στην Amnesty Finland.
Η μήνυση κατατέθηκε στις 2 Αυγούστου από τη Φινλανδική Ένωση προστασίας της φύσης, τη Greenpeace Nordic, την Amnesty International Finlande, την Aktivistimummot (Παππούδες και γιαγιάδες για το κλίμα), τη Φινλανδική Ένωση για τη φύση και τη Φινλανδική Νεολαία Σάμι.
Η πρώτη φινλανδική δίκη που αφορά το κλίμα ολοκληρώθηκε πέρυσι με την απόρριψη από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο μήνυσης κατά του φινλανδικού κράτους για ανεπαρκή δράση για το κλίμα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία