
Στον απόηχο της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ με εκατοντάδες ρουκέτες κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, και μερικές ώρες πριν το κρίσιμο διάγγελμα του επικεφαλής του σιιτικού κινήματος Χασάν Νασράλα, ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News Σον Μπελ επιχειρεί την δική του αποτίμηση των πρωινών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ απάντησε με 320 ρουκέτες σε επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο
Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι «γύρω στα εκατό» αεροσκάφη του «στοχοθέτησαν και κατέστρεψαν χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ» στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε προκειμένου να αποτρέψει επίθεση ευρείας κλίμακας του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου στο Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εξαπέλυσε «μεγάλο αριθμό drones» και «πάνω από 320 ρουκέτες Κατιούσα» σε 11 στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σε αντίποινα για τον θάνατο στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου.
Οι ανακοινώσεις και των δύο πλευρών παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Κυριακής. «Η στρατιωτική μας επιχείρηση για σήμερα ολοκληρώθηκε και επιτεύχθηκε», αναφέρει σε δήλωσή της η Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ από το μεριά του ισχυρίζεται ότι η επίθεση της Χεζμπολάχ προκάλεσε πολύ μικρή ζημιά και ότι απετράπη η πολύ πιο σοβαρή επίθεση του κινήματος που θα είχε στόχο το βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας.
Σύμφωνα με τον Μπελ, τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ισραήλ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο χώρο της πληροφόρησης: «Η Χεζμπολάχ θέλει να θεωρηθεί αυτό ως ένα επιτυχημένο χτύπημα. Το Ισραήλ προσπαθεί να δείξει ότι ότι κατάφερε να προστατέψει τους πολίτες του».
Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε μη κατευθυνόμενες ρουκέτες στην επίθεσή της, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τον αναλυτή, ότι ο Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ ήταν «αρκετά αποτελεσματικός».
Ο Μπελ επισήμανε επίσης δύο πράγματα που ξεχωρίζουν από στρατιωτική άποψη, βασιζόμενος στις πληροφορίες που έχουν δώσει στη δημοσιότητα μέχρι στιγμής η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ.
«Τα ισραηλινά χτυπήματα ξεκίνησαν περίπου μισή ώρα πριν από τα χτυπήματα της Χεζμπολάχ. Αυτό υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση που καθοδηγείται από τις μυστικές υπηρεσίες. Από τα τέλη Ιουλίου, το Ισραήλ προετοιμαζόταν για ένα μεγάλο κύμα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και/ή το Ιράν. Αυτό που φαίνεται να συνέβη τώρα είναι ότι, με το που αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται να λάβει χώρα [αυτή η επίθεση], πάτησαν το κόκκινο κουμπί και ξεκίνησαν τα πάντα.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η κλίμακα [των ισραηλινών χτυπημάτων]. Μια στρατιωτική επιχειρηση με 100 αεροσκάφη είναι μια πολύ σημαντική απάντηση. Στο παρελθόν είχαμε δει επιχειρήσες με δύο ή τρία αεροσκάφη. Αυτά τα τζετ είναι όλα εξοπλισμένα με όπλα με GPS. Η καθοδήγηση GPS σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζεις τους στόχους εκ των προτέρων. Η κατάσταση μοιάζει πολύ δυναμική, αλλά πρόκειται για μια πολύ ισχυρή απάντηση των Ισραηλινών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπελ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» ότι υπήρξε εμπλοκή των ΗΠΑ. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρο και το υποβρύχιο βρίσκονται στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν την ιρανική απειλή. «Αλλά προς το παρόν η κατάσταση μοιάζει με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί», σημειώνει ο αναλυτής.
Ο ΟΗΕ και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζητούν να σταματήσει η κλιμάκωση
Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα όπως και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησαν σήμερα να υπάρξει αποκλιμάκωση μεταξύ του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.
Ο Νατζίμπ Μικάτι επεσήμανε ότι «είχε επαφές με τους φίλους του Λιβάνου ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση», αφού η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, το οποίο προέβη σε αμυντικά πλήγματα στο λιβανέζικο έδαφος για να περιορίσει το εύρος της επίθεσης.
Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ (Unifil) που είναι ανεπτυγμένη στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ «να απέχουν από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πιο επείγον είναι «να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα και να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του ΟΗΕ», η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.
Στην κοινή τους ανακοίνωση η συντονίστρια του ΟΗΕ και η Unifil υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη «επιστροφής στην παύση των εχθροπραξιών μετά την εφαρμογή της απόφασης 1701».
Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ μπορούν να αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα της χώρας που συνορεύει με το Ισραήλ.
Από την πλευρά της η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πολέμου στον Λίβανο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας έκκληση για σταθερότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια