
Χθες ανακοινώθηκε επίσημα η επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ της γαλλικής Data4 στην Ελλάδα, η οποία θα αφορά την ανάπτυξη ενός νέου data center campus στην περιοχή της Αττικής. Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί μέρος του ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος επέκτασης ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με την Data4, το νέο campus θα βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, εξασφαλίζοντας εγγύτητα με σημαντικούς ενεργειακούς πόρους ενώ το ATH1 θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 7,5 εκταρίων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW.
O Όμιλος εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus.
Τι θα μπορούσε να… καθηλώσει την ανάπτυξη της AI;
Ποια είναι η Data4
Η Data4, η οποία ιδρύθηκε το 2006, θεωρείται αυτή τη στιγμή ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς εκμετάλλευσης και επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη.
Με έδρα το Παρίσι, η εταιρεία δεν είναι εισηγμένη, αλλά ελέγχεται από ιδιωτικά κεφάλαια και χρηματοδοτεί, σχεδιάζει, κατασκευάζει και λειτουργεί τα δικά της κέντρα δεδομένων.
Έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά διασυνδεδεμένο, ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο data center, με στόχο να υποστηρίξει την ψηφιακή ανάπτυξη των πελατών της μακροπρόθεσμα, παρέχοντάς τους κλιμακούμενες και ασφαλείς λύσεις φιλοξενίας, από ένα μεμονωμένο rack μέχρι ένα αποκλειστικό κτίριο.
Σε αυτό το πλέγμα υποδομών η Data4 διασφαλίζει τη μέγιστη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των υποδομών και των υπηρεσιών της.
Η Ελλάδα αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο κόμβο συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο, τον οποίο θέλει να εκμεταλλευθεί η Data4
Η εταιρεία διατηρεί δραστηριότητες σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και πλέον εισέρχεται στην ελληνική αγορά. Ο λόγος της εισόδου μάλλον προφανής: η Ελλάδα αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο κόμβο συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο, τον οποίο θέλει να εκμεταλλευθεί η Data4.
Η γαλλική εταιρεία διατηρεί συνολικά έξι campuses, 24 τοποθεσίες για επιπλέον κτήρια, διαθέτει συνολικά 35 data centers, ενώ οι εγκαταστάσεις με συστήματα πληροφορικής καταλαμβάουν επιφάνεια 165 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
Τα data centers της Data4 φιλοξενούν διεθνείς παρόχους cloud και μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, καθώς και τεχνολογικές εταιρείες και πολυεθνικές. Η Data4 έχει αναπτύξει ένα μοντέλο που βασίζεται σε αποτελεσματικά και επεκτάσιμα data center, μοναδικά στην Ευρώπη, για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των πελατών της.
Δεδομένα και… περιβαλλοντική συνείδηση
Σε μια εποχή, κατά την οποία οι αποφάσεις που βασίζονται στα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας, η υποδομή των data centers που υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αποτελεί τον πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζεται η βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη.
Για να εξασφαλιστεί μια τέτοια βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη, στόχος της Data4 είναι να επιτύχει την πιστοποίηση BREEAM με βαθμολογία “Εξαιρετική” για τα κέντρα δεδομένων της στην Ελλάδα.
Αυτή η πιστοποίηση καλύπτει βασικά κριτήρια, όπως ενεργειακή αποδοτικότητα, διαχείριση νερού, βιώσιμα υλικά, όπως το σκυρόδεμα χαμηλού άνθρακα, και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η Data4 έχει εισάγει καινοτομίες σε όλα τα campus της στην Ευρώπη, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Με την τήρηση αυτών των αυστηρών προτύπων, η Data4 θα είναι από τους πρώτους στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα που θα έχει data centers πιστοποιημένα με BREEAM, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα στον κλάδο.
Επιπλέον, η Data4 έχει εισάγει καινοτομίες σε όλα τα campus της στην Ευρώπη, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως η χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την παράταση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού μέσω της προγνωστικής συντήρησης.
Η AI χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και τη δυνατότητα επέκτασης των data centers της εταιρείας, καθιστώντας τα καλύτερα εξοπλισμένα για να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Εγκαταστάσεις της Data4 στο Μιλάνο
Ενίσχυση του ελληνικού ψηφιακού οικοσυστήματος
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα, μια χώρα που προσφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα από άποψη θέσης, συνδεσιμότητας και οικονομικής δυναμικής.
Αυτή η επένδυση δεν θα υποστηρίξει μόνο τις φιλοδοξίες μας για ανάπτυξη, αλλά θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία και το ψηφιακό οικοσύστημα της Ελλάδας.
Τα data centers υποστηρίζουν την ανάπτυξη υπηρεσιών cloud και AI
Τα data centers υποστηρίζουν την ανάπτυξη υπηρεσιών cloud και AI, καθώς αποτελούν το θησαυροφυλάκιο της διαχείρισης δεδομένων για εταιρείες και δημόσια διοίκηση και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία αποδοτικών και βιώσιμων ψηφιακών υπηρεσιών για τους Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο Ολιβιέ Μισελί, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Data4.


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος