
Συνεχίζεται, με επιταχυνόμενους ρυθμούς, η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού της Vodafone Ελλάδας για την ανάπτυξη σύγχρονων ευρυζωνικών δικτύων, με στόχο την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα.
Στο επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone, ύψους 1 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί μέσα στην προσεχή πενταετία, περιλαμβάνεται τόσο η επέκταση της υποδομής οπτικών ινών, όσο και η συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G, του οποίου η πληθυσμιακή κάλυψη ήδη ξεπερνά το 90%.
Τα προγράμματα FTTH που «τρέχουν», η επέκταση στην επαρχία και ο νέος παίκτης
Οπτική ίνα Vodafone σε 500.000 σπίτια το 2025
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις υποδομές οπτικών ινών, η Vodafone Ελλάδας μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2024 θα έχει υλοποιήσει περισσότερες από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH), ενώ μέσα στο 2025 το δίκτυο οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι θα είναι εμπορικά διαθέσιμο σε 500.000 σπίτια.
Μακροπρόθεσμα, παραμένει ο στόχος εγκατάστασης 850.000 γραμμών FTTH έως το 2028.
Μέχρι σήμερα, έχει κατασκευασθεί και τεθεί σε εμπορική λειτουργία ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που ήδη παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βέροια, Ιωάννινα, Κοζάνη και Βόλο. Έως τον Δεκέμβριο του 2024, θα ολοκληρωθούν και ενεργοποιηθούν νέες επεκτάσεις στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Κοζάνη, την Απ. Παύλου στη Θεσσαλονίκη και την Πέλοπος στην Πάτρα.
Η σύσταση της Fiber2All
Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς για τον σκοπό της επιτάχυνσης στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, τον Σεπτέμβριο του 2023 συστάθηκε η Fiber2All, 100% θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, ανταποκρινόμενη στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για υψηλές ταχύτητες internet.
Η νέα εταιρεία έχει αποκλειστικό αντικείμενο τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη χονδρική πώληση της υποδομής οπτικών ινών της Vodafone, εστιάζοντας στον μετασχηματισμό του δικτύου με ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και απαρτιζόμενη από το πλέον καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Υποθαλάσσια καλώδια
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2023, η Vodafone έχει ολοκληρώσει το έργο των υποθαλασσίων καλώδιο σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, δίνοντας τη δυνατότητα σε 10 νησιά και πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες.
Η Vodafone ανέλαβε την προσαιγιάλωση του καλωδιακού συστήματος 2Africa, μία από τις σημαντικότερες υποθαλάσσιες υποδομές οπτικών ινών για την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα έργο που προβλέπει την κατασκευή, λειτουργία και μίσθωση ενός νέου, ουδέτερου σταθμού προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στο Τυμπάκι της Κρήτης, με στόχο τη σύνδεση της Ελλάδας με μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή καλωδιακά συστήματα και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της χώρας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη.
Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων στη νότια Κρήτη, ο οποίος θα συνδεθεί με το Ηράκλειο μέσω της κατασκευής νέου αγωγού μήκους 30 χιλιομέτρων και νέων οπτικών ινών 280 μήκους χιλιομέτρων, καθιστώντας τον σταθμό του Τυμπακίου κεντρικό κόμβο συνδεσιμότητας στην περιοχή.


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος