Η UniCredit είχε έρθει σε επαφή με Γερμανούς αξιωματούχους για τη δημιουργία ενός μεριδίου στην Commerzbank πριν η Γερμανία ξεκινήσει να πουλάει μετοχές της νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας στη σύγχυση γύρω από τη θέση που εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση ότι δεν γνώριζε για τις κινήσεις της ιταλικής τράπεζας, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της UniCredit επισήμαναν το ενδιαφέρον τους αφού η Γερμανία ανακοίνωσε στις 3 Σεπτεμβρίου ότι θα προβεί σε πώληση μετοχών και πριν από την εκτέλεση στις 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις επαφές τα οποία επικαλέιται το αμερικανικό πρακτορείο.

Αυτές οι συνομιλίες δεν έγιναν στο ανώτατο επίπεδο της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσαν ορισμένοι από τους ανθρώπους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας τις ιδιωτικές πληροφορίες.

Στα «σχοινιά» ο Σολτς λόγω Commerzbank – Η ήττα που προσπαθεί να αποφύγει

Οι πρώτες συναντήσεις της UniCredit

Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η UniCredit, μαζί με άλλους επενδυτές, εξέφρασε ενδιαφέρον για την πώληση στις 4 Σεπτεμβρίου και παραπέμφθηκαν στην υπηρεσία Οικονομικών. Δεν υπήρξαν άλλες ανακοινώσεις από την ιταλική εταιρεία σχετικά με προσφορές και περαιτέρω σχέδια που σχετίζονται με την Commerzbank, ούτε γνωστοποιήθηκαν υφιστάμενες συμμετοχές, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο τρόπος με τον οποίο η UniCredit απέκτησε γρήγορα σημαντικό μερίδιο στην Commerzbank έχει γίνει ένα τεταμένο πολιτικό θέμα, απειλώντας να διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ρώμης. Ενώ η Γερμανία λέει ότι αιφνιδιάστηκε και έχει επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η UniCredit αγόρασε τις μετοχές, η ιταλική κυβέρνηση και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Αντρέα Ορσέλ, υπερασπίστηκαν την κίνηση, με τον διευθύνοντα σύμβουλο την Τετάρτη να την αποκαλεί «test case για την Ευρώπη».

Unicredit

Ο Ορσέλ χρησιμοποίησε την κρατική πώληση για να αγοράσει ένα μερίδιο 4,5% στην Commerzbank και να το προσθέσει σε ένα αντίστοιχου μεγέθους μερίδιο που είχε δημιουργήσει αθόρυβα προηγουμένως, εν μέρει μέσω παραγώγων. Αργότερα επέκτεινε την ιδιοκτησία σε περίπου 21% αγοράζοντας περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα, καθιστώντας ουσιαστικά την UniCredit τον μεγαλύτερο μέτοχο πριν από τη ίδια τη Γερμανία.

Η «έκπληξη» για τη Γερμανία

Το Βερολίνο δήλωσε ότι εξεπλάγη από την κίνηση αυτή. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος δέχθηκε πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάσταση, χαρακτήρισε τις ενέργειες της UniCredit «μη φιλικές». Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι αναστέλλει περαιτέρω πωλήσεις μετοχών της Commerzbank, με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να συνδέει ρητά την απόφαση αυτή με το «στυλ» της προσέγγισης της ιταλικής τράπεζας.

Ο Ορσέλ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε τις προθέσεις του σε σχέση με την Commerzbank και δεν θα έπρεπε να εκπλαγεί όταν η UniCredit υπέβαλε προσφορά. Δήλωσε επίσης ότι υπήρξαν επαφές μεταξύ της UniCredit και των «ενδιαφερόμενων μερών» πριν από την εν λόγω πώληση.

Υπήρξαν μάλιστα και συναντήσεις, ορισμένες εκ των οποίων έγιναν μεταξύ του Ορσέλ και αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης από την καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών και διευκολύνθηκαν από την ιταλική πρεσβεία στο Βερολίνο, ανέφεραν οι άνθρωποι που επικαλείται το Bloomberg. Commerzbank

Η γερμανική κυβέρνηση είδε αυτές τις επαφές ως μια ευρεία προσέγγιση και εξεπλάγη όταν η UniCredit αγόρασε το μερίδιο, πρόσθεσαν. Το Βερολίνο δεν γνώριζε ότι ο Ορσέλ είχε ήδη δημιουργήσει μια συμμετοχή στην Commerzbank τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της πώλησης και στόχευσε την τοποθέτηση σε χρηματοοικονομικούς επενδυτές που θα αγόραζαν ο καθένας μικρά μερίδια.

Το πρωί της πώλησης, η επενδυτική τράπεζα που διαχειρίζεται την πώληση, η JPMorgan Chase & Co. βολιδοσκόπησε πιθανούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της UniCredit ως μοναδικού στρατηγικού επενδυτή, επειδή είχε επισημανθεί από τη γερμανική πλευρά ότι είχε προηγουμένως επισημάνει το ενδιαφέρον του, αναφέρει το Bloomberg.

Η JPMorgan ενημέρωσε επίσης τη γερμανική πλευρά στις 10 Σεπτεμβρίου ότι η UniCredit είχε δημιουργήσει ένα μερίδιο πριν από την επίσημη έναρξη της διαδικασίας πώλησης, δήλωσε μία από τις πηγές του αμερικανικού πρακτορείου.

Οι κυβερνητικοί φορείς που επιβλέπουν το μερίδιο της Commerzbank και την πώλησή του – το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και η υπηρεσία Οικονομικών – ήταν απρόθυμοι να συνεργαστούν με πιθανούς επενδυτές μόλις ανακοίνωσαν το σχέδιο πώλησης. Αντ’ αυτού, παρέπεμψαν τους ενδιαφερόμενους στην JPMorgan, καθώς ανησυχούσαν ότι τυχόν επαφές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ευνοούν ορισμένους επενδυτές έναντι άλλων, γεγονός που θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή