Τους δύο καταλύτες που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, εξηγεί η Global X, σε νέο αφιέρωμα για την Ελλάδα, για την οποία θεωρεί ότι ήταν ένα από τα καλύτερα turnaround story στον κόσμο.

Βραχυπρόθεσμα, η Global X αναμένει να ανακάμψει η δραστηριότητα της κεφαλαιαγοράς και οι τράπεζες να επαναφέρουν πλήρως τις πληρωμές μερισμάτων.

Επίσης, βλέπει ότι ο MSCI μπορεί να επαναταξινομήσει την Ελλάδα ως Αναπτυγμένη Αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025

Επιπλέον, οποιαδήποτε σημάδια σταδιακής ανάκαμψης της ανάπτυξης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετική δυναμική για τις ελληνικές αγορές μετοχών.

Αποτίμηση τραπεζών

Ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός κλάδος, ο οποίος αποτελεί σχεδόν το 60% του MSCI Greece Index, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική αξία (με αναλογία τιμής προς λογιστική αξία 0,6x) έναντι άνω του 1,0x για ομοτίμους της Δυτικής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει τις πρώτες πληρωμές μερισμάτων τους από το 2008, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε την επαναφορά των διανομών τον Μάρτιο του 2024.

Η ευρύτερη ελληνική αγορά μετοχών όπως μετράται από τον MSCI Greece Index εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με ~6,3x έναντι των κερδών (το οποίο η Global X θεωρεί μη απαιτητικό δεδομένης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας) και με ισχυρή μερισματική απόδοση της τάσεων του 8,3%.

Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 25%, στα 9,9 δισ. ευρώ και το 2023 και αντιπροσώπευαν το ~6,5% των συνολικών ακαθάριστων δανείων, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση από το ανώτατο επίπεδό τους γύρω στο 46% το 2017. Το ποσοστό αναμένεται να πλησιάσει προς το μέσο όρο της ΕΕ, ήτοι ~1,9% τα επόμενα 1-2 χρόνια.

Τα ROA (απόδοση περιουσιακών στοιχείων) και τα ROE στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επίσης ανακάμψει σε 1,2% και 12%, αντίστοιχα, καθώς η κερδοφορία έχει ανακάμψει.

Ευνοϊκό αναπτυξιακό δυναμικό

Οι τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπουν αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 2,3% και 2,5% για το 2024 και το 2025, αντίστοιχα, με τον πληθωρισμό να προβλέπεται σε 2,8% και 2,2%. Αυτό συγκρίνεται θετικά με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί μόνο κατά 0,7% και 1,3%, αντίστοιχα, με πληθωρισμό γύρω στο 2,4% και τα δύο χρόνια.

Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης συμβάλουν σημαντικά στο αναπτυξιακό δυναμικό, με την Ελλάδα να έχει λάβει μόνο το μισό περίπου αυτό το ποσό που μπορεί να εκταμιεύσει. Ένα ακόμη μικρότερο ποσό (~6 δισ. ευρώ) έχει εκταμιευθεί σε επιχειρήσεις για έργα, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης και εκταμίευσης στο μέλλον.

Επενδύσεις

Πριν από το 2008, οι ελληνικές επενδύσεις σε ΑΕΠ κυμαίνονταν γύρω στο 24%, αλλά μια δεκαετία υποεπένδυσης από το 2010-2020 οδήγησε τις επενδύσεις προς το ΑΕΠ κατά μέσο όρο μόνο στο 11,9%. Ο συνδυασμός ανάκαμψης στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και οι εκταμιεύσεις RRF αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις προς το ΑΕΠ τρεις ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025 προτού συγκλίνει σταδιακά προς τον μέσο όρο της ΕΕ του ~23%.

Αυτή η σημαντική ευκαιρία κάλυψης της διαφοράς είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ αναμένεται να είναι μπροστά από τους ομοτίμους της ΕΕ βραχυπρόθεσμα.

Προσδοκίες

Αν και η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 0,30% των Αναδυόμενων Αγορών και το 0,05% των παγκόσμιων μετοχών, η οικονομία της έχει λειτουργήσει ως μία από τις καλύτερες ιστορίες ανάκαμψης στον κόσμο, παραδέχεται η Global X.

Από την οικονομική κρίση του 2008 , η Ελλάδα έλαβε πολλά πακέτα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντάλλαγμα την εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα και εξέλεξε μια κυβέρνηση φιλική προς την αγορά, η οποία βοήθησε τη χώρα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της και να μειώσει το δημόσιο χρέος πάνω από τις προσδοκίες. Αυτό συνέβαλε στη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς και της συνολικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα προβλέπονται σε περίπου 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2024-26 με πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2%, τα οποία θα υπερβαίνουν τους στόχους που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας.

Επιστροφή στην Επενδυτική Βαθμίδα

Η βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των δημοσιονομικών δεικτών οδήγησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην Επενδυτική Βαθμίδα τον Οκτώβριο του 2023.

Αυτό επέτρεψε στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αρχίσει να εκχωρεί μερίδια σε ελληνικές τράπεζες, ενώ τα πιστωτικά περιθώρια (spreads) έχουν περιοριστεί πολύ περισσότερο από πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία.

Η ιστορία δεν φαίνεται να έχει τελειώσει

Η πολιτική συνέχεια επέτρεψε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει και να δεσμευτεί τόσο για ισχυρή δημοσιονομική σύνεση όσο και για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας είσπραξης φόρων, τη μείωση της φοροαποφυγής και τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), εκτός από τις πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την αναφορά σημείων πώλησης σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό έχει βελτιώσει τη βάση εσόδων της χώρας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ή ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους από ό,τι αναμένει η αγορά επί του παρόντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%