
Στη διαγραφή άλλων 4,5 δισ. δολαρίων φοιτητικού χρέους για άλλους 60.000 δανειολήπτες προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανεβάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που έχουν διαγραφεί τα φοιτητικά τους δάνεια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε πάνω από 1 εκατομμύριο, αναφέρει το Reuters.
Η διαγραφή είναι η τελευταία προσπάθεια του Μπάιντεν να εκπληρώσει την προεκλογική του δέσμευση να προσφέρει ελάφρυνση του χρέους σε εκατομμύρια Αμερικανούς πριν εγκαταλείψει το αξίωμά του τον Ιανουάριο, ακόμη και όταν οι προσπάθειές του συναντούν εμπόδια στα δικαστήρια.
Φοιτητικά δάνεια – HΠΑ: Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρωστούν περισσότερα από 200.000 δολάρια
Στηρίζει η Χάρις
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έχει πει ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το κόστος της εκπαίδευσης αν εκλεγεί, μεταξύ άλλων μέσω της ανακούφισης όσων χρησιμοποίησαν ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια.
«Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν εκατομμύρια ψηφοφόρους τους να λάβουν αυτή την τόσο αναγκαία οικονομική ανακούφιση, εγώ θα συνεχίσω το έργο μας για να μειώσουμε το κόστος, να κάνουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση πιο προσιτή και να ανακουφίσουμε το βάρος του φοιτητικού χρέους», ανέφερε η Χάρις σε δήλωσή της.
Με αυτή την κίνηση ο Μπάιντεν αυξάνει το συνολικό ποσό της εγκεκριμένης από την κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις ελάφρυνσης των φοιτητικών δανείων σε 175 δισεκατομμύρια δολάρια για σχεδόν 5 εκατομμύρια δανειολήπτες, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει το σημερινό σύστημα φοιτητικών δανείων κατεστραμμένο και υποστηρίζει ότι απαιτείται ελάφρυνση του χρέους για να διασφαλιστεί ότι οι δανειολήπτες δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά από την απόφασή τους να επιδιώξουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η Χάρις έχει επικεντρώσει την προεκλογική της εκστρατεία εν μέρει στα οικονομικά της σχέδια που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους διαβίωσης για τους Αμερικανούς της μεσαίας και κατώτερης τάξης και στην τόνωση της οικονομίας συνολικά, ενώ ο Τραμπ έχει επικεντρωθεί στους δασμούς και τις περικοπές φόρων.
Οι αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν περιγράψει την προσέγγιση του Μπάιντεν για τη διαγραφή των φοιτητικών δανείων ως υπέρβαση της εξουσίας και ως άδικο όφελος για τους δανειολήπτες με πανεπιστημιακή μόρφωση, ενώ άλλοι δεν λαμβάνουν καμία τέτοια ανακούφιση.
Έξι Ρεπουμπλικάνοι γενικοί εισαγγελείς πολιτειών έχουν αμφισβητήσει το σχέδιο του Μπάιντεν, λέγοντας ότι εναπόκειται στο Κογκρέσο να δράσει μέσω νομοθεσίας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας δικαστής των ΗΠΑ που διορίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Τραμπ εμπόδισε προσωρινά τον Μπάιντεν να «ακυρώσει μαζικά» τα φοιτητικά δάνεια μέχρι να επιλυθεί η αγωγή τους.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια