Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο DAX της Γερμανίας

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,39%

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο DAX της Γερμανίας

Ισχυρή ανοδική κίνηση κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, πλην του βρετανικού FTSE 100, με τον γερμανικό DAX να φτάνει σε νέα ιστορικά υψηλά καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές του Φεβρουαρίου, θα προχωρήσει σε δημοσιονομική χαλάρωση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,39%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,04% στις 8.545 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,03% στις 21.259 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,86% στις 7.837 μονάδες.

Κρυπτονομίσματα: Εισροές εκατομμυρίων σε ψεύτικα $TRUMP και $MELANIA

Σε επίπεδο τίτλων, η Adidas σημείωσε κέρδη που ξεπέρασαν το 6%, καθώς ανακοίνωσε αύξησε πωλήσεις κατά 19% το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε προκάλεσαν μάλιστα και αναβαθμίσεις της τιμής στόχου της από αρκετούς αναλυτές.

Επίσης, η Siemens Energy σημείωσε κέρδη 6,5%, καθώς ο πρόεδρος της εταιρείας Joe Kaeser, χαρακτήρισε τις πολιτικές κατευθύνσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως ένα «ελαφρύ συν» για τον γερμανικό όμιλο ενεργειακής τεχνολογίας.

Το βλέμμα στον Τραμπ

Οι αγορές πάντως προσπαθούν να αφομοιώσουν τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το θετικό κλίμα αποδίδεται στο γεγονός ότι, ενώ ο Τραμπ εξέδωσε ένα ευρύ υπόμνημα που καθοδηγούσε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν αυτό που θεωρεί ως άδικες εμπορικές πολιτικές με ξένες χώρες, δεν προχώρησε στην επιβολή δασμών. Ακόμη όμως, αφού οι τελευταίες του δηλώσεις έδειξαν ότι σκέφτεται την επιβολή δασμών 10% στην Κίνα, και ανάλογα και στην Ευρώπη.

Ήδη έχουν υπάρξει κάποιες αντιδράσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, να αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει στους πιθανούς δασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του μπλοκ “με αναλογικό τρόπο”.

Επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι “προετοιμασμένη” και να προβλέψει τους πιθανούς εμπορικούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.

Η Βρετανία

Στο μεταξύ, σε άλλα στοιχεία, η Βρετανία παρουσίασε δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, διογκωμένο από το κόστος των τόκων του χρέους και την εφάπαξ αγορά στρατιωτικών κατοικιών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που υπογράμμισαν τη δημοσιονομική πίεση που αντιμετωπίζει η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς.

Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα ήταν 17,8 δισ. λίρες τον Δεκέμβριο, πάνω από 10 δισ. λίρες υψηλότερος από ό,τι πέρυσι, ενώ ήταν επίσης περισσότερα από τα 14 δισ. που περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπέκυψε στο -2,4% των τραπεζών

Την πρώτη του πτωτική συνεδρίαση, μετά από έξι συνεχόμενα ανοδικές, κατέγραψε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να χάσει σημαντικό έδαφος, αφού βρήκε σημαντικά στηρίγματα σε τίτλους όπως η Aegean και ο Διεθνείς Αερολιμένας Αθηνών έναντι στην τραπεζική διόρθωση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 1.530,68 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.530,19 μονάδων (-0,60%) και 1.541,29 μονάδων (+0,12%). Ο τζίρος ανήλθε στα 137,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,3 εκατ. τεμάχια αξίας 12,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,04% στις 3.719,42 μονάδες, ενώ στο +0,72% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.451,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,38% στις 1.389,05 μονάδες.

OT Originals

Περισσότερα από Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο