
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη και η σύμβαση θα μπορούσε να υπογραφεί γρήγορα εάν επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις υποδομές μας» για τη διαμετακόμιση του αζέρικου φυσικού αερίου, δήλωσε ο Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σάντου για να συζητήσουν την κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη γειτονική χώρα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Bloomberg. «Μπορούμε να υπογράψουμε μια σύμβαση γρήγορα, εάν υπάρχει πολιτική βούληση», πρόσθεσε.
Το ρωσικό φυσικό αέριο σταμάτησε να ρέει στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας αυτόν τον μήνα, αφού έληξε μια μακροχρόνια σύμβαση διαμετακόμισης και το Κίεβο έκλεισε μια διαδρομή που λειτουργούσε επί πέντε δεκαετίες.
Τραμπ προς Πούτιν: «Ήρθε η ώρα να κάνουμε deal για την Ουκρανία», αλλιώς έρχονται δασμοί…
Η διαδρομή αυτή κάλυπτε πρόσφατα μόλις το 5% των αναγκών της Ευρώπης, αλλά χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία εξακολουθούσαν να παραλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες από τη Ρωσία. Ενεργειακές εταιρείες στην περιοχή έχουν προηγουμένως προβάλει επιλογές, όπως σύνθετες ανταλλαγές φυσικού αερίου στις οποίες συμμετέχει η ενεργειακή εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν ως διαμεσολαβητής.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, με τις προμήθειες φυσικού αερίου να είναι ένα από τα θέματα.
Το Αζερμπαϊτζάν αύξησε την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 4,3% πέρυσι, σε 50,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, και το ήμισυ εξήχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Η ρωσική Gazprom σταμάτησε επίσης τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Μολδαβία από τον Ιανουάριο, επικαλούμενη απλήρωτο χρέος που έχει συσσωρευτεί από τη Moldovagaz, τον διανομέα φυσικού αερίου της χώρας. Αυτό οδήγησε σε κρίση εφοδιασμού στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας.
Μετά τη συνάντησή του με την Σάντου, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να προμηθεύσει δωρεάν άνθρακα σε ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην πόλη Τιράσπολ της Μολδαβίας, καθώς και να βοηθήσει στη λειτουργία της εγκατάστασης, εάν η Μολδαβία σε αντάλλαγμα κατευθύνει το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική της χώρα.
Οι Σάντου και Ζελένσκι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι ενορχηστρώνει μια ενεργειακή κρίση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία των περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων για να υπονομεύσει τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας.
Το εργοστάσιο στην Τιράσπολ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής της Υπερδνειστερίας, θα μπορούσε να παράγει 2 γιγαβάτ, αρκετά για να καλύψει όλη τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Μολδαβία και ενδεχομένως να της επιτρέψει να μειώσει τις τιμές κατά 30%, δήλωσε ο Ζελένσκι. Το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας έχει υποβαθμιστεί σοβαρά από μια σειρά ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων από την εισβολή της Ρωσίας το 2022, και ιδιαίτερα κατά το τελευταίο έτος.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια