
Περισσότεροι από 30 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στην ξηρά, μετά τη σύγκρουση δεξαμενόπλοιου και φορτηγού πλοίου στα ανοιχτά της Βρετανίας και πιο συγκεκριμένα στις ακτές του Γιορκσάιρ, στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι. Τα θύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο Princess Diana.
Όπως μεταδίδει το BBC, το πετρελαιοφόρο έχει τυλιχθεί στις φλόγες ενώ σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση διάσωσης που συντονίζεται από την ακτοφυλακή. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για μεγάλη διαρροή καυσίμων μέσα στη θάλασσα, ενώ άγνωστοι παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με το BBC, όλα τα μέλη του πληρώματος του Stena Immaculate είναι καταγεγραμμένα και ασφαλή.
Επιχείρηση διάσωσης στην περιοχή στα βόρεια της Βρετανίας
Εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας Stena δήλωσε ότι ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών προϊόντων, ιδιοκτησίας της που διαχειρίζεται η αμερικανική εταιρεία Crowley είναι το ένα από τα πλοία που ενεπλάκη στη σύγκρουση. Πηγές της ναυτιλιακής βιομηχανίας είπαν στο Reuters ότι τα δύο εμπλεκόμενα πλοία είναι το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών προϊόντων Stena Immaculate και το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Solong.

Τηλεοπτικές εικόνες που μετέδωσε το BBC δείχνουν τουλάχιστον ένα πλοίο να φλέγεται με σύννεφα μαύρου καπνού να υψώνονται στον ουρανό.
«Ένα ελικόπτερο διάσωσης της ακτοφυλακής απογειώθηκε από το Χάμπερσαϊντ για να μεταβεί στο σημείο, μαζί με ναυαγοσωστικές λέμβους από το Σκέγκνες, το Μπρίντλινγκτον, το Μάπλθορπ και το Κλίθορπς, ενώ έχουν αναπτυχθεί επίσης ένα αεροσκάφος σταθερών πτερύγων της Βασιλικής Ακτοφυλακής και κοντινά σκάφη με δυνατότητα πυρόσβεσης. Το συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνισε η Υπηρεσία Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής σε ανακοίνωσή της.
Το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα Ναυαγοσωστικής (RNLI), μια υπηρεσία ναυαγοσωστικών λέμβων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, τόνισε: «Υπάρχουν αναφορές ότι πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τα πλοία έπειτα από σύγκρουση και ξέσπασαν πυρκαγιές και στα δύο πλοία».
Η θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε η σύγκρουση είναι μια πολυσύχναστη πλωτή οδός με κίνηση από λιμάνια κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Βρετανίας προς την Ολλανδία και τη Γερμανία, δήλωσαν πηγές της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Ο ιστότοπος Marine Traffic, που καταγράφει θαλάσσιες μεταφορές, έδειξε πολλά πλοία, συμπεριλαμβανομένων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πετρελαιοφόρων στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας όπου σημειώθηκε η σύγκρουση.
Το χρονικό της σύγκρουσης
Η ακτοφυλακή δέχθηκε κλήση στις 9:48 π.μ. (τοπική ώρα, 11:48 π.μ. ώρα Ελλάδος), ενώ κλήθηκε ελικόπτερο διάσωσης με σωστικές λέμβους, ένα αεροσκάφος και κοντινά πλοία με δυνατότητα πυρόσβεσης.
Σύμφωνα με βίντεο που ανάρτησε το Marine Traffic, το STENA IMMACULATE έπλεε αρόδο, όταν το κοντέινερ, που κατέβαινε από τον βορρά, έπεσε πάνω του και το διεμβόλισε.
Το πετρελαιοφόρο που ενεπλάκη στη σύγκρουση και έχει πάρει φωτιά είναι το STENA IMMACULATE, με αμερικανική σημαία που κατασκευάσθηκε το 2017 και που βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το Hull έχοντας πριν ταξιδέψει από τους Αγίους Θεοδώρους. Το φορτηγό πλοίο φέρει πορτογαλική σημαία, ναυπηγήθηκε το 2005 και λέγεται Solong και έπλεε από το σκωτσέζικο λιμάνι Grangemouth με κατεύθυνση προς Ρότερνταμ.
Πηγή: in.gr


Latest News

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Πλήγματα στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο
Ο πόλεμος δασμών μεταβάλλει και τις θαλάσσιες διαδρομές και τις υποδομές logistics που έχουν στηθεί αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις ανάπτυξης των στόλων από τους πλοιοκτήτες