Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες: Οι κολοσσοί «χαντακώνονται» λόγω των δασμών Τραμπ

Ντόμινο ανακοινώσεων πτώσης των κερδών τους αλλά και προβλέψεων από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες: Οι κολοσσοί  «χαντακώνονται» λόγω των δασμών Τραμπ

Οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσαν απότομη πτώση των κερδών του πρώτου τριμήνου και πολλοί ανέστειλαν ή μείωσαν τις οικονομικές προβλέψεις για το σύνολο του έτους, αποδίδοντας εν μέρει τον οδυνηρό πόνο του κλάδου στους εμπορικούς δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εταιρικές ενημερώσεις έγιναν λίγο μετά την επιβολή από τον Τραμπ δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ στις αρχές Απριλίου.
Ο Τραμπ προσπάθησε να αμβλύνει αυτές τις εισφορές την Τρίτη, υπογράφοντας ένα εκτελεστικό διάταγμα που αποσκοπεί στο να αποτρέψει την «συσσώρευση»μεταξύ τους μιας σειράς άλλων ξεχωριστών δασμών – όπως οι πρόσθετοι δασμοί 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες επικρότησαν τη νέα στάση, αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο ταχέως μεταβαλλόμενος χαρακτήρας των εμπορικών δασμών του Τραμπ πιθανότατα θα κρατήσει μακριά οποιεσδήποτε μακροπρόθεσμες εταιρικές επενδυτικές αποφάσεις.

Ο πολυεθνικός όμιλος ανακοίνωσε καθαρά έσοδα πρώτου τριμήνου ύψους 35,8 δισ. ευρώ (40,7 δισ. δολάρια), ήτοι πτώση 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι

Stellantis

Η Stellantis, στην οποία ανήκουν γνωστές επωνυμίες, συμπεριλαμβανομένων των Jeep, Dodge, Fiat, Chrysler και Peugeot, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανακαλεί τις οικονομικές της προβλέψεις για το σύνολο του έτους λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με τους δασμούς.

Stellantis

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία «ασχολείται σε μεγάλο βαθμό» με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με τις δασμολογικές πολιτικές, ενώ αναλαμβάνει δράση για την προσαρμογή των σχεδίων παραγωγής και τον εντοπισμό ευκαιριών για βελτιωμένες προμήθειες.

Ο πολυεθνικός όμιλος ανακοίνωσε καθαρά έσοδα πρώτου τριμήνου ύψους 35,8 δισ. ευρώ (40,7 δισ. δολάρια), ήτοι πτώση 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι τα μεγέθη της ετήσιας αναφοράς δεν μπορούν «να εκτιμηθούν με το απαραίτητο επίπεδο βεβαιότητας»

Mercedes

Η γερμανική Mercedes αναίρεσε επίσης τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2025 και ανακοίνωσε σημαντικά χαμηλότερα κέρδη πρώτου τριμήνου.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι τα μεγέθη της ετήσιας αναφοράς δεν μπορούν «να εκτιμηθούν με το απαραίτητο επίπεδο βεβαιότητας», επικαλούμενη την τρέχουσα αστάθεια σχετικά με τους δασμούς, τα μέτρα περιορισμού και τις πιθανές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις.

«Υποθέτοντας ότι οι τρέχουσες εμπορικές πολιτικές παραμένουν, τα [κέρδη προ τόκων και φόρων] και οι καθαρές ταμειακές ροές του βιομηχανικού κλάδου, καθώς και οι προσαρμοσμένες αποδόσεις από τις πωλήσεις των Mercedes-Benz Cars και Mercedes-Benz Vans, θα επηρεαστούν αρνητικά», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Ρέλα Σούσκιν, αναλύτρια μετοχών της Morningstar, δήλωσε ότι η πρόσφατη κίνηση του Τραμπ να χαλαρώσει τους δασμούς αυτοκινήτων παρέχει «μερική ανακούφιση» στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Η προσαρμογή των δασμών ανακουφίζει τα εισαγόμενα εξαρτήματα αυτοκινήτων μέχρι το 15% του περιεχομένου ενός αυτοκινήτου», δήλωσε η Σούσκιν, σημειώνοντας ότι η BMW και η Mercedes συναρμολογούν περίπου τα μισά από τα οχήματα που πωλούν στις ΗΠΑ στην εγχώρια αγορά.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τη μονιμότητα και την έκταση των δασμών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είναι σε θέση να λάβουν μακροπρόθεσμες αποφάσεις κατανομής κεφαλαίου».

Οι καθαρές ταμειακές ροές και η καθαρή ρευστότητα θα διαμορφωθούν στο κάτω άκρο των ετήσιων προβλέψεών της

Volkswagen

Η Volkswagen δεν προστέθηκε στις τάξεις των κορυφαίων κατασκευαστών αρχικού εξοπλισμού (OEM) της Ευρώπης που απέσυραν τις οικονομικές τους προβλέψεις.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η λειτουργική απόδοση επί των πωλήσεων, οι καθαρές ταμειακές ροές και η καθαρή ρευστότητα θα διαμορφωθούν στο κάτω άκρο των ετήσιων προβλέψεών της, επικαλούμενη τους αυξανόμενους εμπορικούς περιορισμούς, την πολιτική αβεβαιότητα και τους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων.

Volkswagen

Η Volkswagen ανακοίνωσε την Τετάρτη λειτουργικά κέρδη ύψους 2,9 δισ. ευρώ για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σημειώνοντας μείωση 37% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Δεδομένης της τρέχουσας ασταθούς παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, είναι ακόμη πιο σημαντικό να επικεντρωθούμε στους άξονες που έχουμε υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε ο Arno Antlitz, οικονομικός διευθυντής και γενικός διευθυντής λειτουργίας του ομίλου Volkswagen.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμπληρώσουμε τη μεγάλη γκάμα προϊόντων μας με μια ανταγωνιστική βάση κόστους – έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία μας και στις ταχέως μεταβαλλόμενες παγκόσμιες αγορές», πρόσθεσε.

Σχέδια περικοπής κόστους ύψους 18 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων)

Volvo Cars

Η Volvo Cars, με έδρα τη Σουηδία, αναθεώρησε τις οικονομικές της προβλέψεις τόσο για το 2025 όσο και για το 2026, επικαλούμενη τις δασμολογικές πιέσεις στον παγκόσμιο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ανήκει στην κινεζική Geely Holding, θεωρείται ότι είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες αυτοκινητοβιομηχανίες στους δασμούς του Τραμπ, δεδομένου ότι εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων της από την Ευρώπη.

Παράλληλα με τη σημαντική πτώση των λειτουργικών κερδών του πρώτου τριμήνου, η Volvo Cars ανακοίνωσε την Τρίτη σχέδια περικοπής κόστους ύψους 18 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Όπως ανακοίνωσε, το λεγόμενο «σχέδιο δράσης για το κόστος και τα μετρητά» θα περιλαμβάνει μειώσεις στις επενδύσεις και απολύσεις στις δραστηριότητές της σε όλο τον κόσμο.

Volvo

Μιλώντας στην εκπομπή «Europe Early Edition» του CNBC, πριν ο Τραμπ προχωρήσει στην ελάφρυνση των δασμών στα αυτοκίνητα την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo Cars, Håkan Samuelsson, δήλωσε ότι η πρόσθετη αναταραχή των δασμών καθιστά «πολύ δύσκολη» την παροχή κατευθύνσεων στους επενδυτές.

«Βλέπουμε μακροπρόθεσμα, ότι πρέπει, φυσικά, να επανέλθουμε σε κάποιου είδους εμπορική συμφωνία με τις Η.Π.Α. Διαφορετικά, αυτό φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο για την επιχείρηση στις Η.Π.Α.», δήλωσε ο Samuelsson.

Μιλώντας στην εκπομπή «Europe Early Edition» του CNBC, πριν ο Τραμπ προχωρήσει στην ελάφρυνση των δασμών στα αυτοκίνητα την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo Cars, Håkan Samuelsson, δήλωσε ότι η πρόσθετη αναταραχή των δασμών καθιστά «πολύ δύσκολη» την παροχή κατευθύνσεων στους επενδυτές.

«Βλέπουμε μακροπρόθεσμα, ότι πρέπει, φυσικά, να επανέλθουμε σε κάποιου είδους εμπορική συμφωνία με τις Η.Π.Α. Διαφορετικά, αυτό φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο για την επιχείρηση στις Η.Π.Α.», δήλωσε ο Samuelsson.

Porsche

Η γερμανική Porsche, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στον όμιλο Volkswagen, μείωσε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις και το περιθώριο κέρδους, επικαλούμενη εν μέρει τον αντίκτυπο των δασμών του Τραμπ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει πλέον έσοδα από πωλήσεις μεταξύ 37 και 38 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό έτος 2025, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 39 έως 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο