Κίνα: Οι βιομηχανίες αρχίζουν να φαντάζονται έναν κόσμο χωρίς αμερικανούς καταναλωτές

Οι διευθυντές εργοστασίων στην Κίνα και τα στελέχη πωλήσεων δεν πιστεύουν καθόλου σε μια συμφωνία που δεν θα επιφέρει μεγάλες αναταραχές

Κίνα: Οι βιομηχανίες αρχίζουν να φαντάζονται έναν κόσμο χωρίς αμερικανούς καταναλωτές

Οι κινεζικές βιομηχανίες βρίσκονται μπροστά σε έναν καινούργιο κόσμο, στον οποίο ανατρέπονται όλα όσα για δεκαετίες ήξεραν, έναν κόσμο που δεν περιλαμβάνει πια… αμερικανούς καταναλωτές για τα προϊόντα τους, εξαιτίας της εμπορικής πολιτικής Τραμπ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό μεταφέρουν οι κινέζοι επιχειρηματίες με τους οποίους μίλησε το Bloomberg, οι οποίοι τώρα στρέφουν το βλέμμα σε άλλες αγορές για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί από τις ΗΠΑ.

Ο Κινέζος επιχειρηματίας Sandy Zeng δημιούργησε μια επιχείρηση προϊόντων για κατοικίδια που πουλούσε μπολ τροφοδοσίας και παιχνίδια στην Αμερική για περισσότερα από 20 χρόνια. Τώρα κοιτάζει σε ποιες εναλλακτικές αγορές μπορεί να δραστηριοποιηθεί.

Οπως δήλωσε στο Bloomberg, «η αύξηση στην ασιατική αγορά φέτος θα είναι μεγάλη — η οικονομία είναι ζωντανή και πρέπει απλώς να κάνουμε κάποιες προσαρμογές στα σχέδια των προϊόντων μας». Ο ίδιος είναι μεταξύ των Κινέζων εξαγωγέων που έχουν δει τις παραγγελίες τους στις ΗΠΑ να αναστέλλονται μετά τον τελευταίο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Και, παρόλο που η Κίνα και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της δασμολογικής αντιπαράθεσης, τα μηνύματα από την Canton Fair στο Guangzhou, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στον κόσμο, δείχνουν ότι οι εξαγωγείς ετοιμάζονται να προσθέσουν περισσότερους πελάτες εκτός ΗΠΑ.

Οι διευθυντές εργοστασίων και τα στελέχη πωλήσεων δεν πιστεύουν καθόλου σε μια συμφωνία που δεν θα επιφέρει μεγάλες αναταραχές.

Οι συνεντεύξεις με περισσότερους από 20 Κινέζους κατασκευαστές αποκαλύπτουν ότι τα στελέχη των κινεζικών επιχειρήσεων προετοιμάζονται για το χειρότερο: έναν κόσμο με δραστικά λιγότερους αγοραστές στις ΗΠΑ.

Αλλά το να βρουν εναλλακτικές αγορές είναι εύκολο να λέγεται, δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς πολλές χώρες θα επιδιώξουν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από μια αθρόα είσοδο φθηνών κινεζικών προϊόντων που εκτρέπονται από τις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία

Ο εμπορικός πόλεμος έχει ήδη αρχίσει να πλήττει την οικονομία της Κίνας, με τη δραστηριότητα των εργοστασίων τον Απρίλιο να σημειώνει τη χειρότερη συρρίκνωση από το 2023 και τις νέες παραγγελίες εξαγωγών να σημειώνουν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2022.

Οι αμερικανοί αγοραστές δεν είχαν ισχυρή παρουσία στη διεθνή έκθεση του Γκουανγκζού, αλλά η Έκθεση της Καντόνας ήταν πολύβουη και οι κινεζικές εταιρείες ανέφεραν αύξηση επισκεπτών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους διοργανωτές έδειξαν αύξηση 24% στον αριθμό των υποψήφιων αγοραστών από το μπλοκ τις χώρες BRICS, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ινδίας, και αύξηση 17% από χώρες που αποτελούν μέρος της ναυαρχίδας της πρωτοβουλίας Belt and Road του Πεκίνου.

Οι αγοραστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ συνολικά αυξήθηκαν μόνο 3% — παρόλο που ο συνολικός αριθμός επισκεπτών αυξήθηκε κατά 17%.

Αναδυόμενες Αγορές

Πολλοί εξαγωγείς καταναλωτικών ή οικιακών αγαθών δήλωσαν ότι προτιμούν κοντινούς προορισμούς όπως η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Ασία, με βιομηχανικές οικονομίες και μια αυξανόμενη μεσαία τάξη.

Η Νοτιοανατολική Ασία έχει ήδη γίνει η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Πολλές χώρες εκεί έχουν δει διψήφιες αυξήσεις στο διαδικτυακό λιανικό εμπόριο, παρέχοντας μεγάλο χώρο για διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο από Κινέζους εξαγωγείς, σύμφωνα με τον Guochen Du, διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ηλεκτρονικού Εμπορίου υπό το Υπουργείο Εμπορίου.

Ο Yuan Li, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Guangdong Songfa Ceramics, δήλωσε ότι το κενό των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ πιθανότατα θα καλυφθεί από την Ευρώπη και ορισμένες αναδυόμενες αγορές.

Οι κινήσεις νομισμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσουν τους εξαγωγείς να εξερευνήσουν άλλες αγορές. Το γουάν διατήρησε το επίπεδό του έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πώλησης του δολαρίου και το γιουάν τον περασμένο μήνα υποχώρησε στο πιο αδύναμο από το 2020 έναντι ενός καλαθιού εμπορικών εταίρων.

Στάση αναμονής

Ωστόσο, πολλές εταιρείες που ήλπιζαν να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν την παραγωγική τους ισχύ εκτός Κίνας έχουν θέσει αυτά τα σχέδια σε αναμονή προς το παρόν, δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας.

«Πριν από μερικά χρόνια αγοράσαμε γη στην Καμπότζη και ξεκινήσαμε την κατασκευή», δήλωσε ο Roe Yuan, διευθυντής εξαγωγών του Ομίλου Zhuguang, ο οποίος πουλά χριστουγεννιάτικα φωτιστικά στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη. «Αλλά λόγω προβλημάτων τιμολογίων και διαρκώς μεταβαλλόμενων πολιτικών, αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε και απλώς νοικιάζουμε τα κτίρια».

Δεδομένων των ασταθών δεσμών με τις ΗΠΑ, η εταιρεία αποφάσισε να εγκαταλείψει τις συναλλαγές με τους Αμερικανούς.

«Ακόμα κι αν λαμβάνουμε ερωτήματα από αγοραστές από τις ΗΠΑ τώρα, γενικά δεν θέλουμε να τα δεχθούμε», είπε.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο