Καλή και χρήσιμη η τεχνολογία, αλλά ίσως χρειάζεται και κάποιο μέτρο.
Οι ψηφιακές πλατφόρμες καταγγελιών τύπου «myCoast», «myStreet» τείνουν εσχάτως να μετατραπούν σε φάρμακο για πάσα νόσο και αδυναμία του κρατικού μηχανισμού.
Το κράτος πετάει το μπαλάκι στους πολίτες, για να διεκπεραιώσουν εκείνοι τις εργασίες τις οποίες το ίδιο δεν μπορεί ή δεν θέλει να φέρει εις πέρας.
Ζητάει από αυτούς να εντοπίσουν και να καταγγείλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής, παράνομα τραπεζοκαθίσματα, παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες και ποιος ξέρει τι άλλο ακολουθεί.
Οι πολίτες δεν είναι αστυνομικοί, ούτε επιθεωρητές. Δεν είναι δική τους δουλειά να ελέγχουν τις άδειες των καταστηματαρχών ή να κυκλοφορούν με μεζούρες για να διαπιστώνουν ποια ομπρέλα ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές.
Ο εντοπισμός των παραβάσεων υποτίθεται ότι είναι δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών. Δικό τους έργο είναι να διαπιστώσουν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και να επιβάλουν τις ανάλογες ποινές χωρίς να κάνουν τα στραβά μάτια στα «δικά τους παιδιά».
Η συνδρομή των πολιτών θα είχε νόημα εάν η φύση των παρανομιών ήταν δύσκολη στον εντοπισμό. Η παρανομία όμως είναι μπροστά στα μάτια μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά σε ποιες περιοχές ευδοκιμεί.
Εάν το πρόβλημα είναι στον εντοπισμό, τότε κάποιοι που είναι επιφορτισμένοι με τη δουλειά αυτή μάλλον δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Το λέει ξεκάθαρα το Ελεγκτικό Συνέδριο: «Σε δήμους της περιφέρειας διενεργούνται ελάχιστοι ή και μηδενικοί έλεγχοι. Η δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού δεν κρίνεται πειστική… Επιχειρήσεις συνεχίζουν τη λειτουργία τους, καταλαμβάνοντας με ομπρέλες και ξαπλώστρες τις ακτές, παρά τα πρόστιμα ή τις εντολές σφράγισης. Κτηματικές υπηρεσίες και δήμοι παρουσιάζουν σοβαρές καθυστερήσεις και αδυναμία συντονισμού».
Η λογική των ψηφιακών εφαρμογών οδηγεί μοιραία σε αδιέξοδο και φαύλο κύκλο.
Με ποια λογική ιεραρχούνται τα είδη παρανομίας; Και πόσες εφαρμογές θα δημιουργηθούν; Μία για κάθε είδους παράβαση; Και γιατί είναι σημαντικότερη η παράνομη ξαπλώστρα από τις θανατηφόρες κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο, την ηχορρύπανση, που προκαλεί ζημιά στην ψυχική υγεία, ή από τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα που καταστρέφουν την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών;
Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι οι περισσότερες καταγγελίες είναι αξιόπιστες και δεν αποτελούν προϊόν επιχειρηματικών αλληλοκαρφωμάτων, τελικά πολλαπλασιάζουν σε τέτοιο βαθμό τον φόρτο των ελεγκτών που είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν.
Από τις 41.737 καταγγελίες που έγιναν το 2024 μέσω της εφαρμογής «MyCoast» μόνο το 1/3 ελέγχθηκε.
Η παρανομία δεν αντιμετωπίζεται με ψηφιακές πλατφόρμες και κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Τα φαινόμενα θα μετριαστούν μόνο όταν οι παρανομούντες πειστούν ότι ο νόμος εφαρμόζεται και ισχύει για όλους ανεξαιρέτως.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ