array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(15) "Human Resources"
    [1]=>
    string(29) "Business Accounting & Finance"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(16) "Personal Finance"
}

Η αργία και η αμοιβή της 15ης Αυγούστου

Αργία, που συμπίπτει με ημέρα ανάπαυσης επί πενθημέρου

Η αργία και η αμοιβή της 15ης Αυγούστου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Εισαγωγή

Για την ενημέρωση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, σχετικά με την Αργία και τον τρόπο αμοιβής της 15ης Αυγούστου.

Η 15η Αυγούστου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες (άρθρο 60 Ν. 4808/2021, άρθρο 203 ΠΔ 62/2025) κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Όσα γράφουμε παρακάτω ισχύουν γενικά όταν συμπίπτει αργία (εξαιρετέα εορτή) με την 6η ημέρα της εβδομάδος κατά την οποία δεν απασχολείται ο μισθωτός λόγω του πενθημέρου. Το Σάββατο, ως 6η ημέρα, αποτελεί την συνήθη περίπτωση και φυσικά δεν τίθεται θέμα μετάθεσης της ημέρας ανάπαυσης σε άλλη ημέρα.

Αργία της 15 ης Αυγούστου 2026

Φέτος η 15η Αυγούστου συμπίπτει με ημέρα Σάββατο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ορισμένα, επί πλέον των συνήθων, ζητήματα, κυρίως για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την πενθήμερη απασχόληση, με ημέρα αναπαύσεως το Σάββατο.

Συγκεκριμένα·

Δεν υπάρχει θέμα μετάθεσης της εορτής σε άλλη ημέρα, διότι με το άρθρο 7 του Ν. 1400/83 έχουν καταργηθεί τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για το δημόσιο τομέα, οι διατάξεις περί μετάθεσης των εορτών – αργιών όταν συμπίπτουν με Κυριακή ή με την ημέρα της εβδομάδος κατά την οποία δεν παρέχεται εργασία, λόγω εφαρμογής του πενθημέρου.

Επίσης είναι γνωστό ό,τι:

Όσοι μισθωτοί απασχολούνται πενθήμερο σύστημα εργάζονται μεν επί 5 ημέρες την εβδομάδα, αλλά με αυξημένο (σε σχέση με το 6ημερο) καθημερινώς ωράριο, τόσο ώστε να καλύπτουν με την εργασία τους, και την εργασία της 6ης ημέρας ήτοι 8 ώρες αντί 6,67 ώρες την ημέρα.

Για την απασχόλησή τους αυτή λαμβάνουν (σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 περ. β’ της από 26.2.75 ΕΓΣΣΕ)

·         οι μεν αμειβόμενοι με ημερήσιο μισθό (ημερομίσθιο) λαμβάνουν 6 ημερομίσθια εβδομαδιαίως,

·         οι δε αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, κανονικά το μισθό τους, ήτοι 25 ημερομίσθια τον μήνα και θεωρείται ότι αντιστοιχεί και στην έκτη ημέρα της εβδομάδος (θεωρείται δηλαδή ότι λαμβάνουν 6/25 του μηνιαίου μισθού κάθε βδομάδα).

α) Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν:

1) Όσοι εργάζονται με εξαήμερο σύστημα

Όσοι εργάζονται με εξαήμερο σύστημα και δεν απασχοληθούν – για λόγους μη οφειλόμενους σ  αυτούς- το Σάββατο 15 Αυγούστου 2026:

·         εάν αμείβονται με ημερομίσθιο θα λάβουν κανονικά το αναλογούν ημερομίσθιο, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 του ΝΔ 3755/57, ήτοι συνολικά 6 ημερομίσθια την εβδομάδα, ενώ

·         στους αμειβόμενους με μισθό, καταβάλλεται κανονικά ο μηνιαίος μισθός τους, δηλαδή δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέραν του συνήθως καταβαλλομένου μηνιαίου μισθού τους.

2) Όσοι εργάζονται με πενθήμερο σύστημα:

Δεδομένου ό,τι, κατά την εβδομάδα 10-15 Αυγούστου 2026 οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 40 ώρες (έναντι των 33,33 ωρών απασχολήσεως των μισθωτών με εξαήμερο)

α) όσοι εργάζονται με πενθήμερο σύστημα, (με ημέρα αναπαύσεως το Σάββατο) και δεν απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2026:

·         εάν αμείβονται με ημερομίσθιο θα λάβουν ένα ημερομίσθιο επιπλέον, δηλαδή 7 ημερομίσθια, σύμφωνα με το άρθρου 2 παρ. 3 του ΝΔ 3755/57, αφού δεν απασχολούνται κατά την ημέρα της αργίας για λόγους μη οφειλόμενους σ  αυτούς. Σχετικό είναι και το υπ  ἀριθμ. 1643/87  Έγγραφο του  Υπ.  Εργασίας και

·         στους αμειβόμενους με μισθό, καταβάλλεται κανονικά ο μηνιαίος μισθός τους και  επί πλέον το 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, ως αμοιβή για την ημέρα αργίας.

Αυτό δικαιολογείται γιατί, όπως ήδη  αναλύσαμε τις ώρες της 6ης ημέρας, εν προκειμένω Σάββατο, κάλυψαν με την εργασία τους τις υπόλοιπες ημέρες  5 ημέρες της εβδομάδας, εν προκειμένω από Δευτέρα έως και Παρασκευή και δεδομένου  ότι ο μηνιαίος μισθός τους αντιστοιχεί μόνον στις εργάσιμες ημέρες του μήνα (στις οποίες περιλαμβάνεται κατά το σύστημα αμοιβής και το Σάββατο) και φυσικά όχι και στις αργίες που τυχόν εμπίπτουν στο μήνα (όπως είναι το συγκεκριμένο Σάββατο 15 Αυγούστου). Η αξίωση αυτή της καταβολής  1/25 επί πλέον του μισθού στηρίζεται στο πραγματικό γεγονός της παροχής επί πλέον εργασίας, για την οποία οφείλεται αμοιβή, σύμφωνα με το άρθρο 648 του  Αστικού Κώδικα, αφού δεν καλύπτεται από τον μισθό

Αντίθετη άποψη σχετικά με την καταβολή επί πλέον αμοιβής στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, εκφράζει το  Υπ.  Εργασίας στο υπ  ἀριθμ. 1643/87 έγγραφό του, με την αιτιολογία ό,τι, για τους εν λόγω εργαζόμενους δεν υπάρχει διάταξη αντίστοιχη με την ισχύουσα για τους ημερομισθίους διάταξη του ΝΔ 3755/57, περί καταβολής για την αργία επί πλέον αμοιβής,.

Είναι αυτονόητο ό,τι δεν γεννάται θέμα καταβολής επί πλέον αμοιβής (πέρα των 6 ημερομισθίων ή του μηνιαίου μισθού) στους μισθωτούς που θα εργασθούν 33,33 ώρες αντί των 40, κατά την συγκεκριμένη εβδομάδα 10-15 Αυγούστου 2026.

β) όσοι εργάζονται με πενθήμερο σύστημα, (με ημέρα αναπαύσεως το Σάββατο) και απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2026:

Εάν παρασχεθεί εργασία σε επιχειρήσεις, που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και για έκτακτο λόγο λειτουργήσουν, με τις νόμιμες διατυπώσεις, το Σάββατο 15 Αυγούστου 2026 τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό δικαιούνται προσαύξηση κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου:

α) Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2026:

1) Οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους (ακριβέστερα, τόσα ωρομίσθια όσα θα πραγματοποιήσουν) και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες θα απασχοληθούν.

2) Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες οι ώρες απασχολήσεώς τους και προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου τους.

Δεν οφείλεται, λοιπόν, πλην της προσαύξησης, και αμοιβή σε μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και απασχολούν νόμιμα το προσωπικό τους κατά τις Κυριακές ή τις λοιπές εκ του νόμου αργίες, δεδομένου ό,τι στις περιπτώσεις αυτές η 15η Αυγούστου δεν είναι αργία, αλλά εργάσιμη ημέρα και συνεπώς η αμοιβή για την απασχόληση την ημέρα αυτή  περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό.

3) στην περίπτωση που εργάζονται με πενθήμερο σύστημα -επιβαλλόμενο με ΣΣΕ ή ΔΑ ή Νόμο ή ΥΑ και η εργασία τους που παρέχεται το Σάββατο 15 Αυγούστου 2026 αποτελεί την 6η ημέρα εργασίας της εβδομάδας, με την επιφύλαξη και των λοιπών ρυθμίσεων της νομοθεσίας, η διάρκειά της απασχόλησής τους δεν μπορεί να υπερβεί τις 8 (οκτώ) ώρες και το καταβαλλόμενο σύμφωνα με τις παραπάνω προσαυξήσεις ημερομίσθιο τους προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 40%, δεδομένου ότι έχει εφαρμογή το άρθρο 25 του 5053/2023 ή άρθρο 192 ΠΔ 62/2025 Κώδικα Εργατικού Δικαίου (οι επιχειρήσεις είναι συνεχούς λειτουργίας 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα)

Μισθωτοί που κατά την 15η Αυγούστου απέχουν από την εργασία τους λόγω κανονικής αδείας

Για τους μισθωτούς που κατά την 15η Αυγούστου απέχουν από την εργασία τους λόγω κανονικής αδείας:

α. Για όσους παρέχουν εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία, η άδεια θα παραταθεί κατά μία ημέρα, αφού κατά το άρθρο 2 παρ. 3 περ. α’ του ΑΝ 539/45 δεν περιλαμβάνονται στις ημέρες αδείας «…. αι επίσημοι εορτάσιμοι ημέραι».

β. Για όσους παρέχουν πενθήμερη εργασία:

ι. δεν γεννάται θέμα παράτασης, αφού στις ημέρες αδείας που δικαιούνται δεν υπολογίζεται η ημέρα της εβδομάδος κατά την οποία δεν απασχολούνται λόγω του εφαρμοζόμενου συστήματος εργασίας.

ιι. Από πλευράς αμοιβής όμως, και οι μισθωτοί που απέχουν από την εργασία τους λόγω αδείας

(α) δικαιούνται του επί πλέον ημερομισθίου (7ου) ή του επί πλέον 1/25 του μισθού τους, εφ᾽  όσον κατά την εβδομάδα 10-15 Αυγούστου το ωράριο απασχολήσεως των λοιπών μισθωτών είναι 40 ώρες, ώστε να καλύπτει και το Σάββατο. Αυτό προκύπτει από τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 1 του ΑΝ 539/45 που ορίζει ότι κατά τη διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται των αποδοχών που θα ελάμβανε αν εργαζόταν.

(β) Δεν δικαιούται όμως την επί πλέον αμοιβή ο μισθωτός όταν κανείς από τους μισθωτούς της επιχείρησης δεν απασχολήθηκε κατά την εβδομάδα 10-15 Αυγούστου, λόγω ομαδικής χορήγησης των αδειών, διότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι δυνατόν να συναχθεί με βεβαιότητα ότι η απασχόληση κατά την εβδομάδα 10-15 Αυγούστου θα ήταν, αν λειτουργούσε η επιχείρηση, ίση με 40 ώρες (ώστε να καλύπτει και το Σάββατο 15 Αυγούστου).

Λοιπές επισημάνσεις

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

*Ο κ.Παλαιολόγος Ι. Λιάζος είναι Οικονομολόγος Σύμβουλος Εργασιακών και Ασφαλιστικών

OT Originals
Περισσότερα από Experts

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies