Ο επιχειρηματίας και συνεργάτης της a16z, Jeff Jordan, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τις ενεργές επενδύσεις, επισημαίνοντας σε ανάρτησή του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με το υπάρχον χαρτοφυλάκιο και τις διοικητικές ενέργειες για λογαριασμό της εταιρείας, αλλά δεν θα κόβει… νέες επιταγές.

Το Andreessen Horowitz (a16z) είναι ένα επιχειρηματικό κεφάλαιο με έδρα τις ΗΠΑ που ιδρύθηκε το 2009 από δύο συνιδρυτές, τον Marc Andreessen και τον Ben Horowitz, οι οποίοι πήραν το ταμείο από το όνομά τους. Τις πρώτες μέρες, η a16z επένδυσε αποφασιστικά σε startups με τολμηρές τεχνολογικές ιδέες. Εκτός από την επένδυση σε κρυπτογράφηση τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις της a16z περιλαμβάνουν παιχνίδια, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκπαίδευση, πληροφορική κ.λπ. Τον Απρίλιο του 2023, η a16z αναφέρθηκε ότι διαχειρίζεται 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία (όχι μόνο περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης).

Ο Srichand Hinduja δεν είναι πια εδώ – «Εργα και ημέρες» του πλουσιότερου ανθρώπου της Βρετανίας

Ο 64χρονος Jordan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ήταν επίσης γνωστός για τις επενδύσεις του σε ακίνητα Airbnb, τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Pinterest και στο «μονόκερο» Instacart, μεταξύ άλλων. Επιπλέον ήταν στο Νο. 57 της «λίστας του Μίδα» με τους κορυφαίους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στον κόσμο, στην ενδέκατη συνεχόμενη εμφάνισή του.

Σε συνέντευξή του, ο Jordan είπε στο Forbes ότι η απόφασή του βασίστηκε στη «άγρια βόλτα με τρενάκι» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στην ταραχώδη χρονιά του Airbnb που κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

«Είμαι ήδη ένας από τους παλαιότερους ενεργούς επενδυτές και είμαι σε τρία διοικητικά συμβούλια για περισσότερα από 12 χρόνια. Οπότε αρχίζεις να κάνεις τα μαθηματικά και λες…. ω θέε μου. Επιπλέον, η εταιρεία βρίσκεται σε αρκετά αξιοπρεπή θέση αυτή τη στιγμή. Είμαι περήφανος για αυτό που προσπάθησα και η εταιρεία τα πάει πολύ καλά σε αυτό το σημείο».

Ο Jordan ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος και σε χρηματοοικονομικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού διευθυντή της Hollywood Entertainment, πριν εισέλθει στην τεχνολογία. Στο eBay, βοήθησε στην εξαγορά του PayPal, αργότερα υπηρετώντας ως πρόεδρος της θυγατρικής. Στη συνέχεια, ως Διευθύνων Σύμβουλος και αργότερα πρόεδρος της OpenTable, δημοσιοποίησε την πλατφόρμα κρατήσεων το 2009 προτού υπογράψει με την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων του Marc Andreessen και του Ben Horowitz.

Η συμμετοχή στη «λίστα του Μίδα» για τον Jordan ήταν εξασφαλισμένη όταν ηγήθηκε ενός κύκλου χρηματοδότησης 112 εκατομμυρίων δολαρίων στην Airbnb εκείνη τη χρονιά. Τώρα η κεφαλαιοποίηση της βρίσκεται περίπου στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια χρονιά οδήγησε επίσης μια επένδυση στο Pinterest, με αποτίμηση περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια. Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης έφτασε σε αποτίμηση σχεδόν 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δημόσια προσφορά του το 2019.

Ένα άλλο μάθημα από τα 12 χρόνια ενασχόλησής του, ήταν η αποδοχή της «κυκλικής» φύσης του κλάδου της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των διορθώσεων. «Η μόνη σταθερά είναι ότι οι διορθώσεις της αγοράς προέρχονται από το πουθενά και αλλάζουν τον κόσμο για κάποιο χρονικό διάστημα. Πρέπει να το συνηθίσεις και να μην φρικάρεις», είπε.

Και ο Τζόρνταν είπε ότι είχε μάθει επίσης να εκτιμά ότι πολλές από τις μεγαλύτερες επενδυτικές επιτυχίες της εταιρείας ήρθαν στον απόηχο ευρύτερων αλλαγών, όπως η άνοδος του iPhone, του bitcoin ή πιο πρόσφατα της τεχνητής νοημοσύνης. «Χωρίς το iPhone, δεν νομίζω ότι το Pinterest ή το Instacart θα είχαν μέλλον».

«Είμαι τόσο τυχερός που εκμεταλλεύτηκα τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν και τις εμπειρίες ζωής. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα και ελπίζω να μην τελειώσει», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News