Ένα ακόμα επεισόδιο σημειώθηκε στην «κόντρα» μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο για την πολιτική γύρω από το διεθνές εμπόριο των ημιαγωγών, μετά την προτροπή του κινέζου υπουργού Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο προς την Ιαπωνία να σταματήσει τους ελέγχους στις εξαγωγές ημιαγωγών. Μάλιστα η Κίνα έκανε λόγο για «αδίκημα» που «παραβιάζει σοβαρά» τους διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Apple: Στροφή στην προμήθεια ημιαγωγών από τις ΗΠΑ

Η τελευταία καταδίκη της Κίνας για τους περιορισμούς στις εξαγωγές έγινε κατά τις συνομιλίες του Γουάνγκ με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου Γιασουτόσι Νισιμούρα στις 26 Μαΐου στη διάσκεψη της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Ντιτρόιτ.

Η Ιαπωνία, μαζί με την Ολλανδία, τον Ιανουάριο συμφώνησαν να εναρμονιστούν με τους ελέγχους των εξαγωγών που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ και οι οποίοι αποσκοπούν στο να περιορίσουν την πώληση ορισμένων εργαλείων κατασκευής τσιπ στην Κίνα, με το Τόκιο να προβαίνει σε περιορισμούς όσον αφορά στην εξαγωγή 23 τύπων εξοπλισμού παραγωγής ημιαγωγών στη γειτονική της χώρα.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τους περιορισμούς πέρυσι με στόχο να επιβραδύνουν το έργο της Κίνας σε υπερυπολογιστές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικών όπλων και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η Ιαπωνία δεν ανέφερε ειδικά την Κίνα στις ανακοινώσεις της σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών, επισημαίνοντας μόνο ότι εκπληρώνει το καθήκον της να συμβάλει στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Η Κίνα επιδιώκει συνεργασία

Η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου που εκδόθηκε τη Δευτέρα, αναφέρει πάντως ότι η Κίνα «είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ιαπωνία για την προώθηση της πρακτικής συνεργασίας σε βασικούς οικονομικούς και εμπορικούς τομείς».

Την Παρασκευή, ο Νισιμούρα συναντήθηκε με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο και οι δυο τους συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στην έρευνα και ανάπτυξη προηγμένων τσιπ και τεχνολογιών όπως ο κβαντικός υπολογιστής και η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Γουάνγκ συνάντησε επίσης την Ραϊμόντο και την Εμπορική Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι ενώ βρισκόταν στη σύνοδο κορυφής APEC, επικρίνοντας τις οικονομικές και εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Ινδο-Ειρηνικού Οικονομικού Πλαισίου που αποκλείει την Κίνα και στοχεύει να προσφέρει μια εναλλακτική αγορά με επίκεντρο τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλα προηγμένα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) συμφώνησαν αυτόν τον μήνα να «απομακρυνθούν» αλλά όχι να αποσυνδεθούν από την Κίνα, μειώνοντας την έκθεσή τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Google: Αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ – Πώς εξελίσσεται η δίκη 
Τεχνολογία |

H Google μπροστά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ - Πώς εξελίσσεται η δίκη 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να αποδείξουν πώς ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης είναι μονοπώλιο που καταχράστηκε παράνομα τη δύναμή του για να αυξήσει τα κέρδη του