Πιο σίγουρος ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης οδεύει στο στόχο της ΕΚΤ εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ενισχύοντας την πιθανότητα η πρώτη μείωση των ευρωεπιτοκίων να αποφασιστεί τον Ιούνιο.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Confidencial, ο Ιρλανδός αξιωματούχος επικαλέστηκε τα πρόσφατα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή  που έδειξαν ότι οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Αυτό είναι «ένα σημαντικό αρχικό βήμα στην επόμενη φάση της μείωσης του πληθωρισμού» είπε χαρακτηριστικά.

ΕΚΤ: Tι θα συμβεί αν μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed

Ο πληθωρισμός και το ΑΕΠ

«Τόσο η έκτακτη εκτίμηση του Απριλίου για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ όσο και το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου βελτιώνουν την εμπιστοσύνη μου ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιστρέψει στο στόχο εγκαίρως». Πρόσθεσε  ότι  «από σήμερα, το προσωπικό μου επίπεδο εμπιστοσύνης έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τη συνεδρίασή μας του Απριλίου. Αλλά φυσικά, θα έρθουν περισσότερα στοιχεία από τώρα μέχρι τον Ιούνιο»

Ενώ ο πληθωρισμός διατηρήθηκε στο 2,4% τον περασμένο μήνα ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί . Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Η Fed

Τα στοιχεία ελάχιστα άλλαξαν τις προσδοκίες ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα μειώσουν το κόστος δανεισμού στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι λιγότερο σαφές, με πολλούς παρατηρητές να εικάζουν πώς μια πιθανή καθυστέρηση στη νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ θα επηρεάσει τη ζώνη του ευρώ.

Ο Λέιν εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα καθοδηγείται από τις ευρωπαϊκές προοπτικές και ότι οι συνδυασμένες επιπτώσεις των αποφάσεων που λαμβάνονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα είναι «σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες».

«Δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε στις επιπτώσεις» είπε. «Η αμερικανική οικονομία και τα αμερικανικά επιτόκια επηρεάζουν τη ζώνη του ευρώ με διαφορετικούς τρόπους και ουσιαστικά αυτοί οι διαφορετικοί μηχανισμοί λειτουργούν προς αντίθετες κατευθύνσεις»

Τόνισε ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και ότι πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικοί» στην ανάλυσή τους. «Πρόκειται για μια αξιολόγηση από μήνα σε μήνα, αλλά μακροπρόθεσμα πρέπει να δεχτούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο που θα αντιμετωπίσει πολλές γεωπολιτικές εντάσεις για αρκετά χρόνια» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή