Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί τη συνολική στρατηγική και για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Λέξη κλειδί είναι η «καινοτομία» – στην οικονομία, στις δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, στα έργα που υλοποιούμε.

Καινοτομία, η βάση για ένα ρεαλιστικό παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγήσει με σταθερά «ψηφιακά» βήματα τη χώρα μας στις επόμενες δεκαετίες.

Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», από τη σύλληψη του μέχρι τη δημιουργία του και την υλοποίηση του, αποτελεί το εμβληματικό σχέδιο για την προοπτική και το μέλλον της πατρίδας μας σε μια δύσκολη περίοδο που βιώνει όλος ο πλανήτης.

Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την Ελλάδα στη θέση που της αρμόζει – μεταξύ των χωρών της αναπτυγμένης, τεχνολογικά και θεσμικά, φιλελεύθερης Δύσης.

Με τη διεθνή παρουσία μας αναβαθμισμένη ξεδιπλώνονται οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τόσο σαν μοντέλο διαχείρισης της κρίσης, όσο και σαν ελκυστικός προορισμός ξένων επενδύσεων, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση σε σημαντικούς τομείς και δραστηριότητες της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία – για να ξεπεραστούν γρήγορα οι συνέπειες της πανδημίας, αλλά και των αποτυχημένων, αντι-αναπτυξιακών και ιδεολογικά στρεβλών παρεμβάσεων της προηγούμενης διακυβέρνησης των Σύριζα-ΑΝ.ΕΛ.

Το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα της χώρας συμπεριλαμβάνει 170 έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Όμως, για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός τόσο σύνθετου σχεδίου χρειαζόμαστε την υποστήριξη του Κράτους και των θεσμών του, των ίδιων των επιχειρήσεων και κυρίως των πολιτών, που πολλές φορές επιδιώκουν τις πιο απλές λύσεις και έχουν συγκεκριμένες συνήθειες και όρια στην ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας.

Για τους λόγους αυτούς, μαζί με το Σχέδιο έχουμε «δέσει» αρμονικά και τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία μέσα από νόμους και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, ώστε μαζί με το χρηματοδοτικό πακέτο των 51,5 δισ. ευρώ, που θα κινητοποιηθούν συνολικά, να επενδύσουμε σε έργα και καινοτομίες που θα επιφέρουν δομικές βελτιώσεις.

Οι στρατηγικοί πυλώνες για να πετύχουμε στο έργο μας είναι η ψηφιακή μετάβαση του Κράτους, η καινοτομία, η εξωστρέφεια του επιχειρείν, η «πράσινη» και ενεργειακά σύγχρονη ανάπτυξη και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Σημαντική καινοτομία είναι η διασυνδεσιμότητα των δράσεων του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» με τους στόχους και τις χρηματοδοτικές γραμμές του ΕΣΠΑ, το εθνικό ΠΔΕ, τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα ενισχύσουν το ΑΕΠ και την απασχόληση.

Η αύξηση του ύψους του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7 μονάδες εντός της επόμενης εξαετίας θα προέλθει κυρίως μέσω της αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ σημαντική συνεισφορά θα έχουν και οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις.

Στην καρδιά του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται η «επόμενη γενιά». Η δημιουργία 200 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στην επόμενη εξαετία θα είναι αποτέλεσμα των δικών μας πολιτικών επιλογών. Επιλογών που βασίζονται στη συνέργεια της εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις και της γνώσης για το ανθρώπινο δυναμικό. Τόσο στην παραγωγή, μέσα από το 5G και τις νέες τεχνολογίες, όσο και στη στοχοπροσήλωση μας για τη δημιουργία θέσεων υψηλής εξειδίκευσης και καλά αμειβόμενης εργασίας.

Όλα αυτά βρίσκονται στον πυρήνα του εθνικού μας σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και αποτελούν την ουσία των πολιτικών αξιών της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η επαναδραστηριοποίηση του ιστορικού περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος» έρχεται στην πιο καθοριστική περίοδο της Ελλάδας, στο μετασχηματισμό της οικονομίας της και στην αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου.

Η ψηφιακή επανέκδοσή του συμπίπτει με μια χρονική στιγμή που κρίνονται κρίσιμα αναπτυξιακά θέματα και αλλάζει η χώρα, δημιουργούνται νέες προοπτικές για την πατρίδα μας, για όλους τους Έλληνες.

*Ο κ. Γιάννης Μπρατάκος είναι γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion