Συνεχίζεται η τροφοδότηση της αισιοδοξίας στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία από τη διαρκή βελτίωση των δεδομένων που αφορούν την εξέλιξη των εμβολιασμών.

Εξακολουθεί ωστόσο παράλληλα να συντηρείται η δέσμη των επιφυλάξεων για τη δυνατότητα της συνέχισης της βελτίωσης των μακροοικονομικών δεδομένων χωρίς να υπάρχει πιθανή κάμψη τους αν η Fed αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της.

Στην Ευρώπη επίσης αποκαλύφθηκε μετά την έρευνα του Ινστιτούτου Ifo έδειξε ότι το επιχειρηματικό φρόνημα στην Γερμανία βελτιώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο εν μέσω ενός τρίτου κύματος μολύνσεων COVID-19.

H προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη διήμερη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που ξεκινά σήμερα, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αναμένεται να ρίξει λίγο φως στο κατά πόσον το τοπίο της απασχόλησης έχει επηρεάσει το σχέδιό της να αφήσει τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα αξίας 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα. Επίσης, στο ραντάρ των επενδυτών είναι η ανάγνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πρώτου τριμήνου αργότερα αυτήν την εβδομάδα για να μετρηθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη σημερινή έναρξη των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά +0,07% ενώ ανέβηκε χθες +0,35%. Ο DAX υποχωρεί -0,20% αφού ενισχύθηκε +0,11% την περασμένη σύνοδο, ο CAC εμφανίζει πτώση -0,05% με μεταβολή +0,28% τη Δευτέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας εμφανίζει απώλειες -0,39% μετά τα χθεσινά του κέρδη +0,97%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -0,21% με επίδοση την προηγούμενη +0,52%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 αν και κέρδισε +0,26% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στο ξεκίνημα -0,04%.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Η αγορά αναζητά βηματισμό για δεύτερη μέρα στη σειρά καθώς έχει αρχίσει να μετρά στις επιλογές των θεσμικών το δεδομένο πως ενώ η παγκόσμια ανάκαμψη συνολικά συνεχίζεται, έχει επίσης διάφορες αποκλίσεις. Παρόλο που όλοι οι δείκτες δραστηριότητας κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση – ανοδικά δηλαδή – το κάνουν με διαφορετικές ταχύτητες. Ηγούνται οι ΗΠΑ, όπου η οικονομική ζωντάνια φαίνεται να διευρύνεται, όπως αντανακλάται στις πολύ ισχυρές μετρήσεις του PMI για τις υπηρεσίες και στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που δείχνουν σταθερά κέρδη στην απασχόληση τον Απρίλιο. Η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα ενισχύσει αυτήν την ορμή.

Η εκτίμηση των αναλυτών για τη συνέχεια είναι ενθαρρυντική καθώς υπογράμμισαν τα κέρδη στα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 e-mini αρέμειναν στο +0,13% αν και στις 9:15 κέρδιζαν +0,21%. Τα PMI flash του Απριλίου στη ζώνη του ευρώ επίσης βελτιώθηκαν απροσδόκητα, καθοδηγούμενο από ένα ρεκόρ ρεκόρ υψηλού στον βιομηχανικό τομέα, αλλά υποδηλώνει επίσης το πρόβλημα στις υπηρεσίες, όπου το PMI κινήθηκε μόλις πάνω από 50. Η εκτιμώμενη μεταβολή του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα δείξει συρρίκνωση -3,0% σε τριμηνιαία βάση, τονίζοντας το κενό στο στάδιο της ανάκαμψης των ΗΠΑ.

Η εικόνα των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ εν μέσω ενθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Η Casper Sleep σημείωσε άνοδο 27,1% έπειτα από την αναβάθμισή της σε «Outperform» από «Neutral». Η Otis Worldwide σημείωσε άνοδο 7,0%, καθώς τα έσοδα και τα κέρδη του πρώτου τριμήνου υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών και επειδή αύξησε τις προοπτικές της σε ετήσια βάση. Η Apple αυξήθηκε 0,3%, στον απόηχο της είδησης ότι ο τεχνολογικός γίγαντας προχωρά σε  νέες επενδύσεις ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επεκτείνει την παρουσία του στις ΗΠΑ και να δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα. Αντίθετα, η Best Buy υποχώρησε 0,6%, μετά την υποβάθμιση της μετοχής σε “neutral” από “buy”.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,2%, και οδηγήθηκε στις 4.187,6 μονάδες. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,2%, κατέληξε στις 33.981,6, ενώ ο NASDAQ πρόσθεσε +0,9%, κλείνοντας στα 14.138,8.

Η εικόνα της αγοράς της Ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν χθες υψηλότερα, εν αναμονή της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο +0,2% και ανήλθε στις 1,693,4 μονάδες. Ο γερμανικός DAX Xetra σημείωσε άνοδο +0,1%, στις 15,296,3, ενώ ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε 0,3%, κλείνοντας στις 6,275,5.

Η Credit Agricole σημείωσε άνοδο 2,1%. Ο γαλλικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι η ιταλική θυγατρική της, Credit Agricole Italia SpA, κατέχει πλέον περίπου το 91,17% του μετοχικού κεφαλαίου της Credito Valtellinese. Αντιθέτως, η Koninklijke Philips υποχώρησε κατά 3,6%, καθώς η εταιρεία ανέφερε προβλέψεις έως και 250 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων που εντοπίστηκαν σε ορισμένα προϊόντα ύπνου και αναπνευστικής φροντίδας. Η Volkswagen υποχώρησε κατά 2,1%, μετά από αναφορές ότι η εταιρεία είχε προειδοποιήσει τους κορυφαίους διευθυντές να υπολογίσουν σε μεγαλύτερο πλήγμα στην παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο. Η Nestle έχασε 1,0%, στον απόηχο της είδησης ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση του παρασκευαστή συμπληρωμάτων διατροφής, The Bountiful Company.

Τι περιμένουμε σήμερα

11:30 Σουηδία: Ποσοστό ανεργίας Μαρτίου
12:00 Ιταλία: Εμπιστοσύνη των καταναλωτών Απριλίου
12:00 Ιταλία: Επιχειρηματική εμπιστοσύνη Απριλίου
15:00 Μεξικό: Εμπορικό ισοζύγιο Μαρτίου
16:00 Βραζιλία: πληθωρισμός Απριλίου
18:00 ΗΠΑ: Δείκτης καταναλωτικές εμπιστοσύνης Απριλίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές