Σε νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων που θα μειώσει το δείκτη καθυστερήσεων της τράπεζας στα επίπεδα του 1% προχωρά η Attica Bank.

Ο λόγος γίνεται για τη συναλλαγή με την κωδική ονομασία «Ωμέγα», μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα αποαναγνωριστεί το σύνολο σχεδόν των εντός ισολογισμού επισφαλειών της.

Στην τιτλοποίηση θα ενταχθούν όλες απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης «Artemis», καθώς και σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κατά την 31.12.2020. Με την ολοκλήρωσή της και την πώληση άνω του 50% των Mezzanine και Junior notes, η τράπεζα θα μπορεί να προβεί, κατόπιν έγκρισης της εποπτικής αρχής, σε αποαναγνώριση (de-recognition) του εν λόγω χαρτοφυλακίου.

Σημειώνεται ότι με τη συναλλαγή «Ωμέγα» ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2016. Με τον τρόπο αυτό τα ΜΕΑ της Attica Bank θα ανέρχονται σε μόλις 8 εκατ. ευρώ και ο σχετικός τους δείκτης σε pro forma επίπεδο θα πέσει κάτω από το 1%, χαμηλότερα δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της τράπεζας παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα αρκετά άνω του ελάχιστου εποπτικού ορίου, συνθήκη αναγκαία για τη μεγέθυνση του δανειακού της χαρτοφυλακίου και την επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να εντάξει τη νέα τιτλοποίηση στο πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ». Με την επιτυχή ένταξη του senior note της τιτλοποίησης σε αυτό το πρόγραμμα στήριξης, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1 και συνολικός) σε pro forma επίπεδο εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τράπεζες
Στουρνάρας: Η έξοδος μιας τράπεζας από την αγορά θα πρέπει να πραγματοποιείται με συντεταγμένο τρόπο
Επιχειρήσεις |

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για τις τράπεζες

Σε καμία τράπεζα δεν θα πρέπει να της επιτρέπεται να μετακυλήσει το κόστος της δικής της κακοδιαχείρισης στον φορολογούμενο μόνο και μόνο επειδή θεωρείται «πολύ μεγάλη για να αποτύχει»