Τα αρχικά τους κέρδη απώλεσαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed, η οποία διατήρησε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, αλλά και των υψηλών επιδόσεων της αμερικανικής οικονομίας που άφησε πολύ πίσω την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,90% στις 15.154,20 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε ελαφρά κατά 0,04% στις 6.961,00 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,07% στις 6.302,57 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες ύψους 0,74% στις 24.278,20 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 έκανε τη διαφορά καταφέρνοντας να κλείσει σε θετικό έδαφος, στις 8.823,20 μονάδες με κέρδη ύψους 0,72%

Όσον αφορά στον Stoxx 600, ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημείωσε πτώση 0,26% στις 438,77 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να ενισχύεται σε ποσοστό 1,3% και τον κλάδο αυτοκινήτου να υποχωρεί κατά 2,6%.

Παρά το γεγονός πως τα στοιχεία για την πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι θετικά, όπως φάνηκε και από τα σημερινά στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν για τους δείκτες οικονομικού κλίματος, είναι σαφές πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της περιοχής ούτε καν πλησιάζουν τα επίπεδα της αμερικανικής οικονομίας, που ανακάμπτει γοργά από την κρίση και για το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 6,4%.

Η εξέλιξη αυτή αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την ανάγκη περαιτέρω δημοσιονομικής στήριξης από τις κυβερνήσεις, όπως αυτή που παρέχει στην αμερικανική αγορά ο Λευκός Οίκος με τα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα. Στην Ευρώπη, τα κράτη μέλη εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ώθηση των οικονομιών τους στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που για την ώρα ωστόσο δεν έχουν απελευθερωθεί, καθώς η διαδικασία επικύρωσης του Ταμείου δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές