Τα εταιρικά νέα και τα αποτελέσματα του τελευταίου τρίμηνου του 2020 μπορεί να αποτελούν αιτίες για την κίνηση κάποιων επιμέρους μετοχών του ιδίου κλάδου.

Οι αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών σχετικά με τον τρόπο της εξυγίανσης των ισολογισμών τους, αποτελούν επίσης τη βάση για την εξέλιξη των αποτιμήσεων των μετοχών τους. Από αυτά τα πεδία, από την ώρα που η οικονομία θα περάσει σε ένα νέο ενάρετο κύκλο, θα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να ανέβει υψηλότερα η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Γιατί μπορεί τα πισωγυρίσματα στην προσπάθεια της επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων να κόλλησαν τον κλάδο για χρόνια σε επίπεδα χαμηλών, αλλά αυτή η καθυστέρηση από την ώρα που ξεκινά η ουσιαστική μείωσή τους θα φανεί σαν προτέρημα για τους κυνηγούς υψηλών αποδόσεων.

Η παραμονή σε δύσκολη θέση του συστήματος παροχής πιστώσεων επιβάρυνε την προσπάθεια για ανάπτυξη της κερδοφορίας πολλών εταιριών από διάφορους κλάδους και κυρίως του κατασκευαστικού. Σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν πλέον αρκετές κινήσεις από ισχυρά ξένα fund αλλά και από κεφάλαια ελληνικής προέλευσης που υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον που σιγά σιγά αναπτύσσεται.

Αυτό τονίζει σε σχόλιά του ο Μάνος Χατζηδάκης τη Beta Sec.: «Οι πωλήσεις εταιρειών, ή πλειοψηφικών ποσοστών είναι μια δύσκολη υπόθεση για τα Ελληνικά δεδομένα. Η φύση και η οργάνωση των περισσοτέρων Εταιρειών είναι οικογενειακή και η πώλησή τους θεωρείται κάτι ανάλογο με ξεπούλημα των “προγονικών ιερών κειμήλιων”. Σχετικά πρόσφατα η κουλτούρα ξεκίνησε να αλλάζει, με την είσοδο στην Ελληνική Αγορά Επενδυτικών Κεφαλαίων, αλλά και με τις στρατηγικές κινήσεις οριζόντιας συγκέντρωσης Πολυεθνικών Ομίλων.

Τα τιμήματα στις περισσότερες περιπτώσεις μικρών εταιρειών δεν είναι αντίστοιχα με αυτά που σημειώνονται στο εξωτερικό, κυρίως λόγω μεγέθους και άλλων κινδύνων που αφορούν τη δραστηριότητα της Ελληνικής Αγοράς. Ωστόσο, η “ψαλίδα” έχει αρχίσει να κλείνει και οι κλάδοι που ξεχωρίζουν από τα υπερτιμήματα εξαγορών, δίνουν ένα στίγμα συγκέντρωσης ενδιαφέροντος. Ενέργεια, Τρόφιμα και Τεχνολογία, διεκδικούν υψηλούς δείκτες αποτίμησης σε εγχειρήματα εξαγορών, ανάλογα με το προϊόν, το μέγεθος, την εξαγωγική δραστηριότητα και τις επιδόσεις τους».

Η συνεισφορά του διεθνούς κλίματος στη διαμόρφωση της ημερήσιας δυναμικής αποκαλύπτεται τις ημέρες των γενικευμένων πιέσεων ή αντιθέτως του μαζικού επενδυτικού ενθουσιασμού με εντολές αγοράς για μεγάλο αριθμό μετοχών. Χθες στην κορύφωση των πιέσεων που έφερε την εγγραφή του πυθμένα περίπου τρεις μονάδες κάτω από τις 900 για τον μέσο όρο, ένα μόνο blue chip δεν πέρασε σε αρνητικό πεδίο, η TITC.

Σήμερα λοιπόν μετά την παρακολούθηση της ομιλίας του προέδρου Μπάιντεν στο Κογκρέσο στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία έχει απλωθεί ένα κύμα ανακούφισης, αποτυπωμένο ήδη στις ασιατικές συναλλαγές. Καθώς ο πρόεδρος ανάφερε τη λέξη jobs πάνω από 40 φορές, προωθώντας ένα πρόγραμμα μαμούθ ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας μέσα από νέους «πράσινους» δρόμους ανάπτυξης.

Βέβαια είναι η σημερινή η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας πριν από τις αργίες, συνεπώς ειδικά στο δεύτερο μέρος η εικόνα μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες απροσδόκητες κινήσεις από την πλευρά των επαγγελματιών επενδυτών. Χθες η «απάντηση» των αγοραίων δυνάμεων, στην άνευ αλλαγών απόφαση της Fed ως προς τη νομισματική της πολιτική (με διατήρηση της ρητορικής που χρησιμοποιεί από τον περυσινό Δεκέμβριο), ήταν, οι ισορροπημένες συναλλαγές με επίπεδο αποτέλεσμα. Σήμερα όμως η αντίδραση μετά την ομιλία Μπάιντεν αναμένεται αντίδραση με το φρόνημα των θεσμικών μεταξύ ανακούφισης και ενθουσιασμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες