Ανοδικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων αλλά και η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την πανδημία οδηγούν το χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 σε άνοδο για τρίτο μήνα.

Συγκεκριμένα ο STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,13% , λίγο χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο όλων των εποχών , καταγράφοντας κέρδη 2,3% στο τέλος του μήνα. O FTSE 100 σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,08% και ο DAX έχει θετικό πρόσημο 0,26% .

Η μετοχή της αγγλικής φαρμακοβιομηχανίας Astra Zeneca εκτοξεύτηκε στο +4,3% , καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς και οι προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο την φέρνουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Η ελβετική Match σημειώνει άνοδο της τάξης του 2,2% , που οφείλεται στα υψηλά κέρδη που ανακοίνωσε το πρώτο τρίμηνο –τα οποία προήλθαν κατά κύριο λόγο από τα προϊόντα της κατηγορίας Smokefree -ξεπερνώντας το φράγμα των προβλέψεων της αγοράς. Την ίδια ώρα οι βρετανικές  British American Tobacco και Imperial Brands σημειώνουν κέρδη της τάξης του 2% στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σημειώνεται ότι το 71%  των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ανακοίνωσε κερδοφορία για το πρώτο τρίμηνο που κινήθηκε πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv IBES. Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων του δείκτη STOXX 600 έχει μέχρι τώρα δημοσιοποιήσει αποτελέσματα.

«Οι προσδοκίες είναι υψηλές, οι εταιρείες ανακοινώνουν καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία αλλά η αγορά ακόμα συμπεριφέρεται με προσοχή» έγραψε ο Lewis Grant, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του Federated Hermes. «Σ’ αυτή την αποτίμηση και με τις ανησυχίες που συνδέονται με την εξέλιξη της πανδημίας , οι περισσότεροι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για την πτώση των τιμών παρά για την άνοδο».

Ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε πιέσεις καθώς οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν από τα υψηλότερο επίπεδο τους από τον Ιανουάριο του 2020.

Η μετοχή της Barclays σημείωσε πτώση της τάξης του 5,3% παρόλο που ανακοίνωσε διπλάσια κερδοφορία το πρωτο τρίμηνο και την ίδια ώρα η μετοχή της Γαλλικής BNP Paribas  υποχώρησε κατά 2.5% .

Η ισπανική Banco Sabadell σημείωσε άνοδο της τάξης του 4,7%, καθώς η κερδοφορία τριμήνου κινήθηκε πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα, υποβοηθούμενη από την θυγατρική  της στην Αγγλία.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην ανακοίνωση των οικονομικών της ευρωζώνης, με τις προβλέψεις να μιλούν για υποχώρηση του ΑΕΠ της τάξης του 2% έναντι μείωση της τάξης του  4,9 % που είχε σημειώσει το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία σημειώνει πτώση της τάξης του 1,7%, λόγω των lockdowns, την ίδια ώρα που η γαλλική οικονομία αναπτύσσεται περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές