FT: Διεθνείς οίκοι προβλέπουν πολύ υψηλή αύξηση ΑΕΠ στην Ελλάδα

Οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα ανάκαμψη στην Ευρώπη.

FT: Διεθνείς οίκοι προβλέπουν πολύ υψηλή αύξηση ΑΕΠ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα ανάκαμψη στην Ευρώπη, σε μια συγκυρία δύσκολη καθώς η ΕΕ πλήττεται από οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας.

Το σχέδιο της Ελλάδας, το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές στις Βρυξέλλες για τον συνεκτικό σχεδιασμό του, προέβλεψε ώθηση της τάξεως του 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2026.

Ωστόσο, η Morgan Stanley προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα δει αύξηση ύψους 12%, ενώ η S&P είπε ότι θα φτάσει στο 18%, στη μεγαλύτερη δηλαδή αύξηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Σύμφωνα με τον Nell, ο βασικός προβληματισμός σε σχέση με το πρόγραμμα είναι το πόσα και πόσο αποτελεσματικά θα δαπανηθούν τα κεφάλαια. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα έξι έτη έως το 2020 (2014 – 2020), κατά μέσο όρο οι Ευρωπαϊκές χώρες ξόδεψαν μόνο το ½ των χρημάτων που τους διανεμήθηκαν από τις Βρυξέλλες.

Αλλά η απορρόφηση των κεφαλαίων που προέρχονταν από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2008 – 2014 έφτασε περίπου το 90%, γεγονός που μαρτυρά πως οι χώρες έχουν καλύτερες επιδόσεις στην αξιοποίηση κεφαλαίων σε περιόδους ύφεσης, όπως και αυτή που διερχόμαστε αυτή την περίοδο

OT Originals

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο