Η δυναμική στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης των ευρωπαϊκών μετοχών καθορίστηκε από το γεγονός πως τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street ειδοποιούν για πτωτικό άνοιγμα πάλι εκεί, μετά από μια υπολογίσιμων διαστάσεων πτώση τη Δευτέρα. Έτσι οι απώλειες των ευρωπαϊκών δεικτών στα άνοιγμα έδιδαν πτώση της τάξης του -1% στους CAC DAX και στους δείκτες των αγορών της περιφέρειας του ευρώ η πτώση ήταν μεταξύ -0,8% και -0,9%.

Ο συντονισμός των επιμέρους τάσεων υπογραμμίζει την γενίκευση των επιφυλάξεων που προέρχονται από την επιστροφή της ανησυχίας πως οι Κεντρικές Τράπεζες δεν υπολογίζουν σωστά τη δύναμη των πληθωριστικών πιέσεων. Όταν τις αναγνωρίσουν θα αναγκαστούν, να αλλάξουν σύντομα και άρα ξαφνικά τη νομισματική πολιτική της χαλάρωσης, που ισχύει επί μακρόν.

Αλλά σήμερα το ξεπούλημα των μετοχών τεχνολογίας επεκτάθηκε παγκοσμίως, καθώς το τροφοδοτούν οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, τις υψηλές αποτιμήσεις από το ράλι μακράς διάρκειας και τον κίνδυνο από ρυθμίσεις που επιβαρύνουν τις εταιρείες διαδικτύου με τις πιο υψηλές επιδόσεις.

Τα μελλοντικά συμβόλαια των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ υποχώρησαν, υποδηλώνοντας ότι οι αμερικανικές αγορές θα μπορούσαν να υποστούν νέα πίεση την Τρίτη μετά την πτώση στην προηγούμενη συνεδρία. Μέχρι νωρίς το πρωί για την Αθήνα, τα συμβόλαια του Nasdaq 100 ήταν -1,0% χαμηλότερα, ενώ τα συμβόλαια S&P 500 υποχώρησαν -0,5%.

Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει κλιμάκωση των πιέσεων με αποτέλεσμα στην πρώτη μισή ώρα να ξεπροβάλλει η εικόνα του επενδυτικού πανικού. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό, τι αναμένει σήμερα. Οι τιμές των εμπορευμάτων όπως ο χαλκός, το αργό πετρέλαιο, το σιδηρομετάλλευμα και η ξυλεία έχουν αυξηθεί και μια έρευνα τη Δευτέρα έδειξε ότι οι προσδοκίες των νοικοκυριών των ΗΠΑ για πληθωρισμό ετησίως έφτασαν τώρα στο 3,4% τον Απρίλιο, την υψηλότερη ανάγνωση από τον Σεπτέμβριο του 2013. Τα υψηλότερα επηρεάζουν περισσότερο τις εκτιμήσεις των ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών – όπως οι εταιρείες τεχνολογίας – καθώς η αξία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα προβλεπόμενα κέρδη.

Στο πρώτο τέταρτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την οριακή πτώση του κατά -0,08% την περασμένη συνεδρίαση, πέφτει στο πρώτο τέταρτο κατά -1,44%. Ο DAX εμφάνισε μεταβολή -1,21% αφού κέρδισε λιγότερο από μια μονάδα τη Δευτέρα, ο CAC εμφανίζει πτώση -1,26% με μεταβολή +0,01% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με απώλειες -1,07%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,02% με επίδοση την προηγούμενη +0,78%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που κέρδισε +0,02% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:15 -1,29%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές