Η δυναμική των συναλλαγών το πρωί της Παρασκευής 14/5 σηματοδότησε την απομάκρυνση των θεσμικών από τα στοιχήματα που συνδέονταν με την εκτίμηση ότι η Fed θα αρχίσει τη μείωση των ρυθμών αγορών ομολόγων του τελευταίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα σκαμπανεβάσματα των ημερών απέδειξαν ότι και οι θεσμικοί καταλαβαίνουν πως η άνοδος με εγγραφή νέων ρεκόρ υψηλών στο 2021 είχε σαν βάση τα άφθονα κεφάλαια που κυκλοφόρησαν οι κεντρικές τράπεζες μετά την πανδημία. Κάθε υποψία πως μπορεί αυτή η κατάσταση να αντικατασταθεί από πολιτικές σύσφιγξης, προκαλεί τη διάθεση για ξεπούλημα.

Τα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι οι ετήσιες τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα 10 ετών, ωθώντας τους επενδυτές στις αγορές να στοιχηματίσουν υπέρ μιας επιστροφής παλαιότερες αυστηρότερες πολιτικές. Έτσι λειτούργησαν κερδοσκοπικά, στέλνοντας τις χρηματιστηριακές αγορές χαμηλότερα για ένα τριήμερο.

Ωστόσο, η διαβεβαίωση από τους αξιωματούχους της Fed σχετικά με τη μεταβατική φύση του πληθωρισμού έχει ως τώρα εμποδίσει την πώληση μετοχών υπό συνθήκες πανικού. Μεταξύ ομιλητών της Fed χθες, ο κυβερνήτης Κρίστοφερ Γουόλερ που διεμήνυσε ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν, έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είτε θα μετρούν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε, θα ανησυχήσουν από μια υπερβολικά μεγάλη άνοδο στον πληθωρισμό.

Ο Chris Weston, της Pepperstone στη Μελβούρνη επεσήμανε. «Ο πληθωρισμός, φαίνεται, έχει σημασία λιγότερο σήμερα από ό, τι χθες. Το πλήθος (των buy-the-dip) των αγορών στα χαμηλά ημέρας βρισκόταν σε ισχύ στο πτωτικό τριήμερο, υποδηλώνοντας ότι η πρόσφατη πώληση ήταν μια πτώση στην αγορά ταύρων».

Οι αποδόσεις για το 10ετές ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν αυξηθεί 7 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση του ΔΤΚ (CPI) της Τετάρτης, με τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε δύο μήνες, χθες υποχώρησαν κατά σχεδόν 4 μονάδες βάσης και μειώθηκαν περαιτέρω στις ασιατικές συναλλαγές στο 1,6539%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν περαιτέρω κέρδη +0,4% ειδοποιώντας για άνοδο ανοίξει ξανά η αγορά, μετά από ράλι +1,2% στον δείκτη την Πέμπτη.

Όλα αυτά προκάλεσαν την εκτίναξη στο άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη. Αν και ο Frank Benzimra, της Societe Generale στο Χονγκ Κονγκ σήμερα το πρωί δήλωσε: Σίγουρα θα έχουμε κάποια μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα και η Fed ενδέχεται να ξεκινήσει τη συζήτηση σχετικά με τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων της στη συνάντηση για τη διαμόρφωση νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα. Με απλά λόγια δεν απαρνούνται τις προσδοκίες τους όσοι πιστεύουν ότι η Fed θα εκπλήξει αρνητικά τις αγορές μετοχών.

Στο πρώτο 10λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την πτώση του κατά -0,59% την περασμένη συνεδρίαση, κερδίζει στις 10:10 δική μας ώρα +0,61%. Ο DAX εμφάνισε μεταβολή +0,66% αφού κέρδισε την Πέμπτη +0,33%, ο CAC αντίστοιχη άνοδο +0,59% με μεταβολή +0,14% την περασμένη μέρα.

Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,91% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο -0,46%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,45% με επίδοση την προηγούμενη +0,14%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έπεσε -0,14% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:10 ώρα Ελλάδας +0,62%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές