Η υποστήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μέσω και της προώθησης «crown jewels» εταιρειών, η έμφαση σε αναπτυξιακούς κλάδους όπως η πράσινη ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και το real estate, η αύξηση των διαπραγματεύσιμων κινητών αξιών και παραγώγων μέσω νέων προϊόντων και οι συνεργασίες με μικρότερα χρηματιστήρια αποτελούν μεταξύ άλλων τους νέους στόχους και τη στρατηγική του ΧΑ, σύμφωνα με τον Σωκράτη Λαζαρίδη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Παράλληλα, δίδεται έμφαση σε Enabling δραστηριότητες, όπως η ενίσχυση του pre-IPO χώρου (πρόγραμμα Roots, ATHEX Academy, ΕΣΕΔ, EBRD, Roadshows, κ.ά.) ώστε να ενισχυθεί το οικοσύστημα της εγχώριάς αγοράς.

Προσέλκυση νέων εισαγωγών

Σήμερα, παρατηρείται πίεση στις κύριες δραστηριότητες των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, καθώς οι νέες εισαγωγές περιορίζονται, ενώ στην ελληνική αγορά παρατηρείται μάλιστα και το φαινόμενο αποχώρησης εταιρειών (με μικρό αποτύπωμα στη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς η πλειονότητα των εταιρειών είναι αρκετά μικρές, ενώ οι μεγάλες προχωρούν σε dual listing). Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρηθεί μία προσπάθεια αύξησης των νέων εισαγωγών μέσω συχνών επαφών με εταιρείες από μείζονες αναπτυξιακούς κλάδους, ενώ θα αναδειχθεί και ο ρόλος της κεφαλαιαγοράς στις ιδιωτικοποιήσεις.

Παράλληλα, παρατηρείται πως τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια παρέχουν τεχνολογικές λύσεις στα μικρότερα χρηματιστήρια, ενώ και το ΧΑ θα συνεχίσει να παρέχει την τεχνολογική του υποδομή και τα συστήματά του σε μικρότερα χρηματιστήρια (ΧΑΚ, EnEx κ.ά.) με στόχο να μοιράσει τα κόστη ανάπτυξης και να χαμηλώσει το break-even, θα κινηθεί προς τις υποδομές cloud και αυτοματοποίησης, ενώ θα συμμετάσχει ενδεχομένως σε σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες αν τα χρηματιστήρια της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας ζητήσουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια διαμορφώνουν και υπηρεσίες buy-side, αυξάνοντας τη βεντάλια τους (π.χ. υπηρεσίες προς αμοιβαία κεφάλαια), ενώ στο ίδιο πλαίσιο και η ΕΧΑΕ σχεδιάζει να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες, όπως π.χ. μετασυναλλακτικές υπηρεσίες προς διαχειριστές κεφαλαίων, αλλά και υπηρεσίες προς επενδυτικά κεφάλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες