Ταχύτερα από το αναμενόμενο θα ανακάμψει η ολλανδική οικονομία  από την ύφεση της πανδημίας ανακοίνωσε σε νέες εκτιμήσεις της η κεντρική τράπεζα της χώρας. Η αναθεώρηση αυτή ήρθε, καθώς το άνοιγμα της αγοράς έχει ωθήσει ανοδικά την εγχώρια κατανάλωση, ενώ σημαντική ανάκαμψη παρουσιάζει και το διεθνές εμπόριο.

Συγκεκριμένα, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί σε ποσοστό 3% φέτος και 3,7% το 2022, μετά από την ύφεση κατά 3,7% που υπέστη πέρυσι λόγω της κρίσης της πανδημίας 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Μάλιστα, η οικονομία θα έχει «πιάσει» τα προ της πανδημίας επίπεδα πριν τα τέλη της χρονιάς. Όμως, το 2023 αναμένεται να… κατεβάσει ταχύτητα με ανάπτυξη μόλις της τάξεως του 1,9%.

Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της, η κεντρική τράπεζα είχε προβλέψει ανάπτυξη ύψους 2,9% για φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά.

«Η ύφεση είναι λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμέναμε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της DNB, Όλαφ Σλάιζπεν, εξηγώντας πως τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, ενώ και το διεθνές εμπόριο έχει αρχίσει να ισχυροποιείται.

Θυμίζουμε πως η χώρα έχει προχωρήσει σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς μειώνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων. Η εστίαση έχει ανοίξει και πάλι, ενώ όλοι οι περιορισμοί που αφορούσαν τα μη αναγκαία καταστήματα έχουν αρθεί.

Πάντως, η κεντρική τράπεζα, αν και σχολίασε θετικά το έργο της κυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας επισημαίνοντας ότι τα πακέτα στήριξης βοήθησαν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν της κρίσης, επεσήμανε πως πλέον τα μέτρα θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουν να καταργούνται από το επόμενο τρίμηνο και οι αρχές να στρέψουν την προσοχή τους σε διαρθρωτικά μέτρα. Κι αυτό με δεδομένο πως το χρέος αναμένεται να αυξηθεί γύρω στο 60% επί του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ