Είναι γνωστό ότι η πανδημία εκτόξευσε το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αλλά για να διεκπεραιωθούν οι πολλαπλάσιες παραγγελίες για αποστολή αγαθών στους καταναλωτές απαιτούνται ικανά κέντρα αποθήκευσης και διαλογής των προϊόντων. Οι αυξημένες λόγω εγκλεισμών των καταναλωτών και περιορισμών του λιανεμπορίου ανάγκε για όλο και μεγαλύτερες αποθήκες προκάλεσε όμως το περίφημο «αποθηκευτικό πρόβλημα» ή «πρόβλημα logistics» για τους λιγότερο φανατικούς οπαδούς του καθηγητή Μπαμπινιώτη.

Το πρόβλημα ασφαλώς έσπευσε να λύσει με το «αόρατο χέρι» της η αγορά δημιουργώντας όλο και περισσότερους, όλο και μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους, κυρίως στην περιφέρεια των αστικών κέντρων. Εδώ όμως άρχισαν να ανακύπτουν νέα, άλλης τάξεως προβλήματα, που δεν μπορούσαν να λύσουν οι νόμοι της αγοράς. Προβλήματα οικονομικά και κυρίως περιβαλλοντικά. Διότι η κατάληψη όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων με γιγαντιαίες αποθήκες μεγαλύτερες των 10.000 τετραγωνικών μέτρων δεν δημιούργησε μόνο αισθητικής φύσεως ζητήματα στην περιβάλλουσα τα αστικά κέντρα ύπαιθρο. Επιτάχυνε εκθετικά και την «τεχνητοποίηση των εδαφών».

Ως «τεχνητοποίηση» (artificialisation) ορίζεται η κατόπιν ανθρώπινης επέμβασης αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών ενός εδάφους ή ενός χώρου στην ύπαιθρο κατά τρόπο που επηρεάζεται καθοριστικά η βιοποικιλότητά του και ανατρέπονται οι φυσικοί κύκλοι που τον καθορίζουν (όπως ο κύκλος του άνθρακα, του αζώτου, του νερού ή του οξυγόνου). Είναι προφανές ότι η κάλυψη 10 ή 20 στρεμμάτων γης από μια αποθήκη επηρεάζει καθοριστικά τη βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής, αφού προκαλεί ακόμα και τη «στεγανοποίηση» του εδάφους πάνω στον οποίο στήθηκε το κατασκεύασμα – ακόμα κι αν πρόκειται για χερσότοπο.

Η γαλλική Γερουσία ενέταξε το πρόβλημα «τεχνητοποίηση των εδαφών» στο σχέδιο του νέου νόμου για το κλίμα που επεξεργάζεται. Και πρότεινε διάφορα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Πρότεινε, κατ’ αρχάς, να απαγορευθεί η ανέγερση αποθηκών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Βάσει της πρότασης αυτής σχετικό διάταγμα της γαλλικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων θα έχει ως αποτέλεσμα το «ξήλωμα» πολλών γιγαντιαίων αποθηκών από χερσότοπους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή της Γερουσίας, που υπερβαίνει εξάλλου την κυβερνητική γραμμή, όπως σημείωνε το βράδυ της Δευτέρας το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μπορεί να ανατραπεί από τους βουλευτές όταν το θέμα τεθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή δηλαδή, κατά τη συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία. Ασφαλώς τα μέλη της Ανω Βουλής έχουν την στήριξη κομμάτων της μειοψηφίας – κάποιοι τη βρίσκουν εξάλλου και άτολμη. «Η απόφαση είναι προς τη σωστή κατύθυνση, αλλά δεν πηγαίνει αρκετά μακριά», δήλωσε ο «πράσινος» γερουσιαστής Ντανιέλ Σαλμόν, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την ομάδα CRCE (Κομμουνιστές, Ρεπουμπλικανοί, Πολίτες και Οικολόγοι) υποστήριξε ανεπιτυχώς κατά τη συνεδρίαση του Σώματος πολύ δραστικότερες απαγορεύσεις.

Όρια για να αποφευχθεί η «τεχνητοποίηση»

«Πρέπει να θέσουμε ένα πλαίσιο στο εμπόριο μέσω Διαδικτύου και στις επιπτώσεις του και όχι να το αφανίσουμε», υποστήριξε ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ζαν-Μπατίστ Μπλαν. Όσο για την υπουργό Στέγασης Εμμανουέλ Βαργκόν, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου», αλλά εκτίμησε ότι το σχέδιο του νόμου για το κλίμα «δεν είναι το σωστό εργαλείο».

Εν πάση περιπτώσει, το σχέδιο που τέθηκε επί τάπητος σε πρώτη ανάγνωση στη Γερουσία προβλέπει την απαγόρευση ανέγερσης νέων πολύ μεγάλων εμπορικών αποθηκών (άνω των 10.000 τ.μ.) για να αποφευχθεί η λεγόμενη «τεχνητοποίηση» των εδαφών. Ο στόχος είναι «να περιοριστεί η κάλυψη μη-καλυμένων με κτίσματα εδαφών, κυρίως αγροτικών, στην περιφέρεια των αστικών κέντρων με συνέπειες για το περιβάλλον και για την εικόνα της υπαίθρου και επίσης με αρνητικές επιπτώσεις στις γύρω εμπορικές δραστηριότητες». Η γαλλική Άνω Βουλή, αναγνωρίζει ασφαλώς ότι η ανέγερση γιγαντο-αποθηκών δημιουργεί νέες θέσεις εργασί. Σημειώνει όμως ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές δραστηριότητες στα προάστια των πόλεων, κυρίως στο λιανεμπόριο.

Έτσι, αυτά τα «μεγάλα κουτιά παπουτσιών», όπως τα χαρακτήρισε η γαλλίδα υπουργός, που ξεφυτρώνουν στις περιφέρειες των πόλεων, «δεν μπορούν να στήνονται παρά μόνο σε χερσότοπους ή σε ζώνες ήδη τεχνητοποιημένες». Οι γερουσιαστές πρότειναν επίσης να επιτραπεί η επέκταση της επιφάνειας των ήδη υπαρχόντων αποθηκών μόνο σε περιπτώσεις που η έκτασή τους, μετά τις μετατροπές, δεν θα ξεπερνά τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Απώτερος σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ η τεχνητοποίηση των εδαφών σε σύγκριση με τους ρυθμούς της περασμένης δεκαετίας, ώστε να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος που είναι η «μηδέν τεχνητοποίηση» το έτος 2050.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green