Από σήμερα η Ξάνθη, ολόκληρη η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποκτά έναν ακόμη λόγο να είναι υπερήφανη. Ξεκινά το φιλόδοξο έργο που θα εντάξει την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση της ΔΕΔΑ για την επέκταση της διανομής φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ενώνει 34 πόλεις και  δημιουργεί 6.000 θέσεις εργασίας

«Πράγματι είμαστε εδώ για να πούμε ότι αυτή την δέσμευσή μας την κάνουμε πράξη. Σε πρώτη φάση έξι πόλεις, θα συνδεθούν με αγωγούς σχεδόν 500 χλμ και έτσι οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής.

Αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς το 5ετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι σήμερα το μεγαλύτερο σχέδιο επέκτασης διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τελικά θα ενώσει 34 ακόμη πόλεις μεταφέροντας ενέργεια σε 70.000 καταναλωτές που μπορεί μέχρι το 2036 να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους 200.000.

Έργο που θα δημιουργήσει σχεδόν 6.000 νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Βαθύ πολιτικό πρόσημο

«Είναι μια επιλογή με βαθιά πολιτικό πρόσημο γιατί έχει κοινωνικό περιεχόμενο καθώς προσφέρει όχι μόνο καθαρότερη αλλά και φθηνότερη ενέργεια. Ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορέσει να εξοικονομήσει πάνω από 25% στους λογαριασμούς θέρμανσης. Είναι μια επιλογή που έχει και έντονο αναπτυξιακό πρόσημο. Τονώνει τις τοπικές οικονομίες.

Αποτελεί και μία πράσινη πρωτοβουλία προωθώντας σε όλη την Επικράτεια ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Ήταν πολύ τολμηρή η πρωτοβουλία μας το Σεπτέμβριο του 2019 να ανακοινώσουμε την ταχεία απολιγνιτοποίηση της χώρας. Ήταν επιλογή που είχε και οικονομικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εθνική σημασία του έργου

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην εθνική σημασία του έργου, λέγοντας ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία και καθίσταται η περιοχή κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το γεγονός αυτό έχει τεράστια σημασία στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύο σημαντικές τεχνολογικές πρωτιές στο συγκεκριμένο έργο λέγοντας ότι το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφέρεται σε υγρή μορφή από τη Ρεβυθούσα, ενώ η δεύτερη καινοτομία έχει να κάνει με το περαιτέρω πρασίνισμα του φυσικού αερίου.

Η πράσινη μετάβαση και το σχέδιο Ελλάδα 2.0

Κλείνω ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι αυτή η επένδυση εκκινεί με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προσθέτοντας ότι «προτεραιότητα του σχεδίου αυτού είναι η πράσινη μετάβαση. Το Ταμείο Ανάκαμψης διαθέτει πόρους για αυτή τη μετάβαση».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, για δράσεις που έχουν στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, την ηλεκτροκίνηση που σταδιακά θα αντικαθιστά τα παραδοσιακά οχήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια