Μορατόριουμ στις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας το τεράστιο έλλειμμα εμβολίων που εξακολουθεί να επικρατεί σε χώρες του αναδυόμενου και τρίτου κόσμου. Κοινώς, δεν είναι δυνατόν οι ανεπτυγμένες χώρες να μιλούν για τρίτη δόση, όταν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει κάνει ούτε καν την πρώτη!

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός ζητά ένα μορατόριουμ χρονικής διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, το οποίο θα μπορούσε μάλιστα να παραταθεί περαιτέρω, ώστε να δοθεί ο χρόνος για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 10% του πληθυσμού όλων των κρατών της υφηλίου, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κάτι τέτοιο απαιτεί ένας μεγάλος αριθμός δόσεων να μεταφερθεί από τις ανεπτυγμένες χώρες στις φτωχότερες χώρες, όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αναντόμ Γκεμπρεγεσούς. Κι αυτό διότι οι ανεπτυγμένες και πλουσιότερες χώρες απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς.

Απώτερος στόχος του δρ. Γκερμπρεγεσούς είναι να φτάσουμε στον εμβολιασμό του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το Δεκέμβριο και στο 70% έως τα μέσα του 2022. Όμως, τα νούμερα αυτά μοιάζουν για την ώρα ανέφικτα, αν η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών διατηρηθεί, πόσο μάλλον διευρυνθεί με την ενισχυτική ή τρίτη δόση.

Το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν ενισχυτικές δόσεις για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδας, αν και πολλές ακόμη χώρες συζητούν τρίτη δόση από το φθινόπωρο, είτε για τις ευάλωτες ομάδες είτε για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Και οι ίδιες οι εταιρείες, όπως η Pfizer εργάζονται προς την κατεύθυνση της παρασκευής μίας τρίτης δόσης που θα καλύπτει καλύτερα τις μεταλλάξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα