Αναμφίβολα, η γενική εικόνα από το μέτωπο του κορονοϊού δεν είναι καλή. Τα ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από πολλές χώρες και περιοχές του πλανήτη και οφείλονται κυρίως στην περιβόητη μετάλλαξη «Δέλτα».

Μεγάλο μέρος της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο και άλλες χώρες της Ασίας, όπως η Μιανμάρ. Η Κίνα, επίσης, ανέφερε χθες τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων (71) από την 30ή Ιανουαρίου που δεν είναι εισαγόμενα. Όσο για τις ΗΠΑ, το νέο στέλεχος κυριολεκτικά «σαρώνει» ειδικά στις νότιες πολιτείες.

Την ίδια στιγμή, στον ορίζοντα εμφανίζονται και άλλες επικίνδυνες μεταλλάξεις – κάτι αναμενόμενο, όσο υπάρχουν μεγάλες ζώνες ανεμβολίαστων.

Έτσι, στη Νότιο Κορέα εντοπίστηκαν ήδη τα δύο πρώτα κρούσματα του στελέχους «Δέλτα συν», που θεωρείται ακόμη πιο ανθεκτικό από το «Δέλτα». Επίσης, στη Λατινική Αμερική έχει αρχίσει να διαδίδεται ευρέως η μετάλλαξη «Λάμδα», που πρωτοεμφανίστηκε στο Περού και έχει χαρακτηριστεί από κορυφαίο Ιάπωνα ερευνητή ως «δυνάμει απειλή για την ανθρωπότητα».

Οι Βρετανοί είναι «ελεύθεροι»

Παρ’ όλα αυτά, μέσα στον σκοτεινό ορίζοντα της πανδημίας, υπάρχουν και ορισμένα ενθαρρυντικά και αισιόδοξα μηνύματα. Όπως αυτά που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

Στην περίπτωση του πρώτου, καθώς έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες από την επίμαχη «Ημέρα της Ελευθερίας» που σήμανε την επίσημη άρση όλων σχεδόν των περιοριστικών μέτρων, οι σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον δεν δείχνουν να έχουν επαληθευτεί.

Για του λόγου το αληθές, ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 60%, από τα 50.000 σε περίπου 20.000, διαψεύδοντας έτσι τις προβλέψεις για εκτόξευσή τους στις 100.000 ή και ακόμη παραπάνω. Η εικόνα αυτή επιτρέπει σε ορισμένους να ισχυριστούν, δειλά-δειλά, ότι τα χειρότερα έχουν περάσει οριστικά και η μάχη κατά του κορονοϊού – ή, έστω, κατά της «Δέλτα» – έχει κερδηθεί.

Αυτό δε είναι κάτι που οφείλεται σε αρκετούς λόγους: Το υψηλό επίπεδο ανοσίας, καθώς το 89% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 73% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τη μη λειτουργία των σχολείων (λόγω διακοπών), αλλά και το τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για τα δεδομένα της Βρετανίας, που επιτρέπουν στους ανθρώπους να κινούνται περισσότερο σε ανοιχτούς χώρους. Και τέλος, η τήρηση των κανόνων προστασίας (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κ.λπ) από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, παρά την κατάργηση της υποχρέωσης από το κράτος.

Μειώνονται τα κρούσματα στην Ισπανία

Όσο για την Ισπανία, τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν επίσης μια σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης της πανδημίας. Ο μέσος όρος της αναλογίας των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες υποχωρεί καθημερινά και την Τρίτη διαμορφώθηκε στα 654,8, έναντι 673,5 την αμέσως προηγούμενη ημέρα.

Επίσης, ο αριθμός των νοσοκομειακών κλινών που φιλοξενούν ασθενείς Covid αναλογούσε, την ίδια ημέρα, στο 8,69% των συνολικά διαθέσιμων στη χώρα, έναντι 8,9% την αμέσως προηγούμενη – στοιχείο αισιόδοξο, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε οριακά το ποσοστό των κλινών ΜΕΘ που αντιστοιχούν σε ασθενείς Covid, στο 20,4% από 20% την Δευτέρα.

Σημαίνουν, άραγε, όλα αυτά ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους και ότι, αργά ή γρήγορα, όλες οι χώρες μπορούν να αναμένουν παρόμοιες εξελίξεις; Πιθανώς ναι. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ιός έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως «έξυπνος» και ευέλικτος – ένας… χαμαιλέοντας που προσαρμόζεται στις συνθήκες και τα εμπόδια που βρίσκει απέναντί του.

Γι’ αυτό, ας μην βιαζόμαστε και ας συνεχίσουμε να προσέχουμε και να εμβολιαζόμαστε!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας