«Παρά τις πρόσφατες απογοητεύσεις, πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει σε καλό δρόμο και βλέπουμε περαιτέρω ανοδική πορεία για τις μετοχές», εκτίμησε η UBS στην νέα έκθεση στρατηγικής της για τις αγορές, την ώρα που σήμερα ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI σημείωσε νέα ιστορικά υψηλά.

Η ελβετική τράπεζα παραμείνει θετική για τις μετοχικές αγορές εκτιμώντας πως βρίσκουν στήριξη  από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη, από την ευνοϊκή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και από τη σταδιακή άρση των περιορισμών απόρροια της πανδημίας.

Για τον δείκτη – σηματωρό των παγκόσμιων μετοχικών τάσεων S&P 500, οι αναλυτές της τράπεζας θέτουν ως τιμές – στόχους τις 4.800 μονάδες για τον Ιούνιο του 2022 και τις 5.000 μονάδες για το τέλος του 2022, ενώ συμβουλεύουν τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε μετοχές ώστε να  επωφεληθούν από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, την ώρα που η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων αναμένεται να είναι ήπια.

Αποδόσεις

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα αυξηθούν στο 2% το επόμενο έτος, αλλά συνολικά δεν αναμένεται να υπάρξουν ακραίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ελκυστικότητα των μετοχών.

Να σημειωθεί πως άνοδο των αμερικανικών 10ετών ομολόγων στο 2% το επόμενο 12μηνο προέβλεψε σήμερα και ο Bill Gross, συνιδρυτής της Pimco, ο οποίος όταν αποσύρθηκε το 2019 αποκαλούνταν και ως ο «Βασιλιάς των Ομολόγων», χαρακτηρίζοντάς μάλιστα τα ομόλογα σήμερα ως «επενδυτικά σκουπίδια».

Σύμφωνα με την UBS, αν και αρχίσαμε να βλέπουμε κάποιες αποκλίσεις στην νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, με τη Νότια Κορέα να γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που αυξάνει τα επιτόκια στην εποχή της πανδημίας (και την κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μάλλον να ακολουθεί σύντομα), ωστόσο, οι κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών θα είναι προσεκτικές και  θα λάβουν χώρα σταδιακά ώστε να μην συμβεί κάποιο ατύχημα τώρα που οι οικονομίες ανακάμπτουν.

Αυτό φέρεται τόσο από τις κινήσεις της Fed η οποία  δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, όσο και της ΕΚΤ καθώς ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ μπορεί να εκτοξεύτηκε προσωρινά στο 3%  θα επιστρέψει ωστόσο κάτω του 2% το 2022.

Την ίδια στιγμή, η νομισματική πολιτική της Κίνας μπορεί να γίνει ποιο χαλαρή, καθώς η οικονομία επιβραδύνει. Συνολικά, το νομισματικό περιβάλλον συνεχίζει να υποστηρίζει τις μετοχικές αξίες αναφέρουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές