Μία θετική και τέσσερις πτωτικές ήταν ο απολογισμός, μαζί με τη σημερινή συνεδρίαση, αυτής της εβδομάδας για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και είχε για ακόμη μία ημέρα τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου (+1,07%), τελικά δεν κατάφερε να σταματήσει τη διορθωτική πορεία, καθώς σήμερα έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 915,05 μονάδες. Και παρά την αφύπνιση των επενδυτών το τελευταίο δίωρο, ο τζίρος έμεινε στα 42,4 εκατ. ευρώ, με τον όγκο μόλις στα 22,7 εκατ. τεμάχια.

Η έναρξη πάντως του Σεπτεμβρίου δεν ικανοποίησε την αγορά, παρά το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν άμυνες ώστε η διορθωτική πορεία να μην προκαλέσει μεγάλη «ζημιά» στον γενικό δείκτη, δοκιμάζοντας τις στηρίξεις του. Η γλυκόπικρη όμως αυτή γεύση εντείνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΧΑ έρχεται από το +3,93% του Αυγούστου, μέγεθος που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο, ταράσσοντας ελαφρώς ένα τρίμηνο πλάγιας και ήπια πτωτικής πορείας.

Ένα ακόμη μήνυμα της αγοράς τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ήταν ότι οι τίτλοι που είτε έμειναν πίσω τον Αύγουστο είτε έχουν εξελίξεις και προοπτικές μπροστά τους είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η ΔΕΗ για παράδειγμα, επιβεβαίωσε ότι έχει αφήσει πίσω την 4μηνη συσσώρευσή της και κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας πάνω από τα 10 ευρώ, το οποίο διεύρυνε ελαφρώς σήμερα, ενώ και ο τραπεζικός κλάδος έδωσε αθόρυβα αλλά σταθερά το μήνυμα ότι ξεπερνά τον πρώτο σκόπελο των 565 μονάδων, βλέποντας πλέον τον επόμενο στις 580 μονάδες.

Στο επίκεντρο βέβαια παρέμειναν ο ενεργειακός και ο κατασκευαστικός κλάδος, όχι μόνο γιατί μακροπρόθεσμα έχουν να δώσουν αρκετές αποδόσεις λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για την περίοδο ανακατατάξεων που διανύουν.

Εξι φορές άλλαξε το πρόσημο της αγοράς

Στα αρνητικά της εβδομάδας ήταν ότι η συναλλακτική δραστηριότητα έβαινε μειούμενη, καθιστώντας σταδιακά τα πρόσημα ευμετάβλητα. Μόνο σήμερα, χρειάστηκαν πάνω από πέντε ώρες συνεδρίασης για να περάσει ο όγκος τα 10 εκατ. τεμάχια, ενώ ο γενικός δείκτης άλλαξε πρόσημο και κλίμα έξι φορές, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα που επικρατεί σε μια αγορά που αναζητά καταλύτες για να διαμορφώσει την επόμενη ημέρα μιας αρκετά καλής ανάκαμψης από τα μέσα του Ιουλίου.

Έτσι και σε επίπεδο τίτλων, η σκυτάλη στην άνοδο και στην πτώση άλλαξε πολλές φορές, με το «δίδυμο» που πρωταγωνίστησε να είναι αυτό μεταξύ του ΟΤΕ, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 2,27%, και της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,22%.

Ο πρώτος παρέσυρε σε σημαντικές απώλειες, κοντά στο 2% και τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον Σαράντη και τον ΑΔΜΗΕ, ενώ οι πιέσεις επεκτάθηκαν και σε Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο.

Από την άλλη, τη Eurobank προσπάθησαν να ακολουθήσουν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, αλλά δεν κατάφεραν επιδόσεις πάνω από το +1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών