Μία θετική και τέσσερις πτωτικές ήταν ο απολογισμός, μαζί με τη σημερινή συνεδρίαση, αυτής της εβδομάδας για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και είχε για ακόμη μία ημέρα τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου (+1,07%), τελικά δεν κατάφερε να σταματήσει τη διορθωτική πορεία, καθώς σήμερα έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 915,05 μονάδες. Και παρά την αφύπνιση των επενδυτών το τελευταίο δίωρο, ο τζίρος έμεινε στα 42,4 εκατ. ευρώ, με τον όγκο μόλις στα 22,7 εκατ. τεμάχια.
Η έναρξη πάντως του Σεπτεμβρίου δεν ικανοποίησε την αγορά, παρά το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν άμυνες ώστε η διορθωτική πορεία να μην προκαλέσει μεγάλη «ζημιά» στον γενικό δείκτη, δοκιμάζοντας τις στηρίξεις του. Η γλυκόπικρη όμως αυτή γεύση εντείνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΧΑ έρχεται από το +3,93% του Αυγούστου, μέγεθος που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο, ταράσσοντας ελαφρώς ένα τρίμηνο πλάγιας και ήπια πτωτικής πορείας.
Ένα ακόμη μήνυμα της αγοράς τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ήταν ότι οι τίτλοι που είτε έμειναν πίσω τον Αύγουστο είτε έχουν εξελίξεις και προοπτικές μπροστά τους είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Η ΔΕΗ για παράδειγμα, επιβεβαίωσε ότι έχει αφήσει πίσω την 4μηνη συσσώρευσή της και κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας πάνω από τα 10 ευρώ, το οποίο διεύρυνε ελαφρώς σήμερα, ενώ και ο τραπεζικός κλάδος έδωσε αθόρυβα αλλά σταθερά το μήνυμα ότι ξεπερνά τον πρώτο σκόπελο των 565 μονάδων, βλέποντας πλέον τον επόμενο στις 580 μονάδες.
Στο επίκεντρο βέβαια παρέμειναν ο ενεργειακός και ο κατασκευαστικός κλάδος, όχι μόνο γιατί μακροπρόθεσμα έχουν να δώσουν αρκετές αποδόσεις λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για την περίοδο ανακατατάξεων που διανύουν.
Εξι φορές άλλαξε το πρόσημο της αγοράς
Στα αρνητικά της εβδομάδας ήταν ότι η συναλλακτική δραστηριότητα έβαινε μειούμενη, καθιστώντας σταδιακά τα πρόσημα ευμετάβλητα. Μόνο σήμερα, χρειάστηκαν πάνω από πέντε ώρες συνεδρίασης για να περάσει ο όγκος τα 10 εκατ. τεμάχια, ενώ ο γενικός δείκτης άλλαξε πρόσημο και κλίμα έξι φορές, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα που επικρατεί σε μια αγορά που αναζητά καταλύτες για να διαμορφώσει την επόμενη ημέρα μιας αρκετά καλής ανάκαμψης από τα μέσα του Ιουλίου.
Έτσι και σε επίπεδο τίτλων, η σκυτάλη στην άνοδο και στην πτώση άλλαξε πολλές φορές, με το «δίδυμο» που πρωταγωνίστησε να είναι αυτό μεταξύ του ΟΤΕ, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 2,27%, και της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,22%.
Ο πρώτος παρέσυρε σε σημαντικές απώλειες, κοντά στο 2% και τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον Σαράντη και τον ΑΔΜΗΕ, ενώ οι πιέσεις επεκτάθηκαν και σε Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο.
Από την άλλη, τη Eurobank προσπάθησαν να ακολουθήσουν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, αλλά δεν κατάφεραν επιδόσεις πάνω από το +1%.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα