Με μια ευρεία ατζέντα που περιλαμβάνει από θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας έως τη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολίων διοργανώνεται αύριο η 13η Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρικής)

Οικοδεσπότης θα είναι ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, δεδομένου πως η Ινδία ασκεί το διάστημα αυτό την προεδρία της ομάδας, ενώ το «παρών» θα δώσουν τόσο ο Τσάρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βραζιλιάνος Ζαϊρ Μπολσονάρο όσο και ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Σύριλ Ραμαπόζα. Ο Κινέζος πρόεδρος Ζι Σινπίνγκ θα συμμετέχει στη συζήτηση διαδικτυακά.

Η συζήτηση θα αναπτυχθεί πάνω σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: τη μεταρρύθμιση των διεθνών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το ΔΝΤ, δεδομένου πως είναι πάγιο αίτημα των αναπτυσσόμενων κρατών να αλλάξουν οι κανόνες που σήμερα δίνουν ισχυρότερο ρόλο στις αναπτυγμένες χώρες, θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, την επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και βέβαια τη διαχείριση της πανδημίας.

Επίσης, αν και δεν αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα είναι βέβαιο πως οι ηγέτες της Ομάδας θα συζητήσουν εκτενώς και το ζήτημα του Αφγανιστάν, δεδομένου πως οι εξελίξεις στη χώρα επηρεάζουν τα στρατηγικά συμφέροντα τριών από τα μέλη της BRICS, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας.

Πάντως, παρά τους φιλόδοξους στόχους που είχαν αναπτυχθεί, πριν από μια δεκαετία, για τον τρόπο λειτουργίας και τον παρεμβατικό ρόλο της Ομάδας στα διεθνή φόρουμ, οι εσωτερικές έριδες μεταξύ τους δεν έχουν μέχρι τώρα επιτρέψει στην BRICS να ξεδιπλώσει τη δυναμική της. Κίνα και Ινδία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου πέρυσι, με αφορμή τη διένεξη για τα σύνορα τους στα Ιμαλάια, η Ρωσία παίζει συχνά τα δικά της παιχνίδια, ενώ η ανάπτυξη της Νοτίου Αφρικής που εντάχθηκε στην Ομάδα μεταγενέστερα, από το 2010, «ξεφούσκωσε» με αποτέλεσμα και η επιρροή της να έχει μειωθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου
Επικαιρότητα |

Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου

Σε περίπτωση που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων.