Στην περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για κατοικίες τα επόμενα χρόνια προσβλέπουν οι τράπεζες για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών τους δανείων, το οποίο συρρικνώνεται από το 2010 έως και σήμερα, καθώς οι αποπληρωμές ξεπερνούν σε μόνιμη βάση κάθε χρόνο τις νέες εκταμιεύσεις.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι η πορεία της κτηματαγοράς έως σήμερα και οι εκτιμήσεις για νέα άνθηση του real estate, για αναβάθμιση περιοχών λόγω μεγάλων έργων, όπως πχ. το Ελληνικό, για μεγέθυνση της οικοδομικής δραστηριότητας και πολλαπλασιασμό των ανακαινίσεων μεταχειρισμένων ακινήτων τα επόμενα χρόνια, δημιουργεί αισιοδοξία πως από το 2022 είναι δυνατή η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της στεγαστικής πίστης.

Επιπλέον, με τα μισθώματα κατοικιών να παραμένουν σε υψηλά πολλών ετών, τα δάνεια καθίστανται μία συμφέρουσα επιλογή, καθώς η δόση τους μπορεί να είναι ίση με το ενοίκιο που καταβάλλει κάποιος κάθε μήνα για την πρώτη κατοικία του.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενθαρρυντικά, καθώς μετά το μούδιασμα που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας και την επιβράδυνση της ταχύτητας ανόδου των τιμών στα διαμερίσματα, από τις αρχές του 2021 καταγράφεται αλλαγή αυτής της τάσης.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών σε όλη τη χώρα διαμορφώθηκε στο 4,60% το β΄ τρίμηνο του 2021 από 3,50% στο α΄ τρίμηνο του 2021 και 3,50% στο σύνολο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες μετά το λανσάρισμα νέων ελκυστικών προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση αγοράς ή ανέγερσης κατοικιών, έχουν ξεκινήσει καμπάνιες για την προβολή τους, ενώ σαφείς είναι και οι οδηγίες προς το δίκτυό τους να δοθεί έμφαση στις πωλήσεις δανείων της κατηγορίας.

Επιπλέον, έχει αρχίσει δειλά – δειλά η διάθεση στεγαστικών δανείων μέσω του e-banking. Η Εθνική Τράπεζα ήδη δέχεται online αιτήσεις προέγκρισης δανείων, δίνοντας πολύ γρήγορα απάντηση για το αν πληρούνται τα στοιχειώδη πιστοληπτικά κριτήρια, ενώ αιτήματα μέσω e-banking και video-banking θα δέχεται σε λίγες εβδομάδες και η Eurobank.

Τα νέα επιτόκια

Στο επίκεντρο των προωθητικών ενεργειών των τραπεζών βρίσκονται τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου, τα οποία τα τελευταία 2 χρόνια χορηγούνται με ιδιαίτερα προνομιακά επιτόκια, που μπορεί να ξεκινούν ακόμη και κάτω από το 3%.

Με αυτά, ο δανειολήπτης μπορεί να κλειδώσει τη δόση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη για το σύνολο της διάρκειας αποπληρωμής (30 έτη) και να γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο θα του κοστίσει το δάνειο.

Σήμερα, τα σταθερά επιτόκια 10 ετών μπορεί να ξεκινούν από 2,95%, των 15 ετών από 3,15%, των 20 ετών από 3,35%, των 25 ετών από 3,55% και των 30 ετών από 3,75%.

Έτσι, εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαθέτει το 20% του τιμήματος αγοράς ενός ακινήτου, μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση για το υπόλοιπο 80% και να πετύχει μια πολύ καλή συμφωνία αποπληρωμής.

Με βάση τα παραπάνω, μια σταθερή δόση για 25 χρόνια μπορεί να ξεκινά από τα 450 ευρώ ανά 100.000 δανείου. Αντί λοιπόν κάποιος να πληρώνει για τη στέγασή του ενοίκιο 900 ευρώ, έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την εξόφληση ενός δανείου της τάξης των 200.000 ευρώ, με το οποίο θα αποκτήσει το δικό του σπίτι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις