Αύξηση 5% στις τιμές στα σουπερμάρκετ αναμένεται κατά τις επόμενες εβδομάδες, στη Μεγάλη Βρετανία, με τους λιανοπωλητές και τους προμηθευτές να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υψηλά κόστη εφοδιαστικής αλυσίδας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι προμηθευτές αντιμετωπίζουν πιέσεις από τα αυξανόμενα κόστη εξαιτίας μιας σειράς διαφορετικών αιτιών, όπως οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και στα κόστη αποστολής και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οδηγών και πρώτων υλών.

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ασκείται τέτοια πίεση στους προμηθευτές και τους λιανοπωλητές, με τα κόστη να μην μπορούν να είναι βιώσιμα, αν δεν υπάρξει κάποια αύξηση στις τιμές. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσους πολλούς προμηθευτές να μιλάνε για προγραμματισμένες αυξήσεις τιμών. Μία αύξηση 5% στις τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ είναι πολύ πιθανή τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες» ανέφερε ο David Sables, διευθύνων σύμβουλος στη Sentinel Management Consultants, εταιρεία που παρέχει συμβουλές στους προμηθευτές για τις συναλλαγές τους με τα σουπερμάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, στην αύξηση αυτή των τιμών κατά 5% δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυξήσεις στη τιμολόγηση άνθρακα, καθώς οι προμήθειες λιγοστεύουν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η αλυσίδα σουπερμάρκετ, Morrisons, προειδοποίησε για αυξήσεις τιμών σε ολόκληρο τον κλάδο, ενώ, παράλληλα, αναλυτές από την εταιρεία ερευνών, Kantar, βλέπουν ήδη αυξήσεις τιμών κατά 3,1% στα σουπερμάρκετ, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερη από την αύξηση κατά 0,4% τον Αύγουστο. Ταυτόχρονα, εταιρείες όπως η Nestlé, η Procter & Gamble και η Unilever αναφέρουν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους εξαιτίας των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι προμηθευτές θα πρέπει να ανακοινώσουν τις επικείμενες αυξήσεις στις τιμές κατά τις επόμενες 10 με 12 εβδομάδες, γεγονός που, ενδεχομένως, να αυξήσει τις πιέσεις για τους καταναλωτές κατά τις αρχές του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας