Γερμανοί Πράσινοι – Διεργασίες για συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση

Στο σημερινό «Μικρό Κομματικό Συνέδριο» των Πρασίνων δρομολογούνται διαδικασίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού.

Γερμανοί Πράσινοι – Διεργασίες για συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση

Στο Βερολίνο πραγματοποιείται σήμερα το «Μικρό Κομματικό Συνέδριο» των Πρασίνων. Βασικά θέματα είναι ο απολογισμός των εκλογών και η δρομολόγηση των επόμενων βημάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Στο συνέδριο οι Πράσινοι θα συζητήσουν την εκλογική επίδοση τους, ενώ θα ορίσουν τη σύνθεση της δεκαμελούς ομάδας, η οποία θα διεξάγει τις διερευνητικές συνομιλίες με τα άλλα κόμματα.

Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί ο γύρος των διερευνητικών επαφών, θα συνέλθει κανονικό κομματικό συνέδριο, για να δώσει πράσινο φως σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων, αλλά και η λίστα των στελεχών των Πρασίνων που θα αναλάβουν κυβερνητικά αξιώματα, θα πρέπει να εγκριθούν με εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Στο πλαίσιο των πρώτων επαφών μεταξύ των κομμάτων που διεξάγονται αυτό το διάστημα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα συναντηθούν διαδοχικά με τους Πράσινους και με τους Φιλελεύθερους. Επίσης αύριο, Κυριακή, τα χριστιανικά κόμματα CDU/CSU θα συνομιλήσουν με τους Φιλελευθέρους, ενώ την Τρίτη θα συναντηθούν με τους Πράσινους.

Αισιοδοξία στο SPD – πόλεμος στο CDU

Παρ’ ότι δεν έχουν καν ξεκινήσει κανονικά διερευνητικές συνομιλίες ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς εξέφρασε την πεποίθηση ότι, εντός του Οκτωβρίου, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους. Σε συνέντευξη του, στην κυριακάτική Welt δήλωσε πως θεωρεί εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση ως το τέλος του χρόνου.

Στα δε, χριστιανικά κόμματα συνεχίζεται η δημόσια αμφισβήτηση του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και υποψήφιου καγκελάριου, Άρμιν Λάσετ. Σχεδόν απροκάλυπτα, ηγετικά στελέχη του κόμματος, όπως ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν ή το μέλος του προεδρείου του κόμματος, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ζητούν την παραίτησή του. Την ίδια ώρα, εκκλήσεις άλλων επιφανών στελεχών για συσπείρωση προκειμένου να διατηρηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με Πράσινους και Φιλελευθέρους μένουν χωρίς ανταπόκριση.

Πηγή: Deutsche Welle

OT Originals

Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο