Ανοδικά κινούνται και πάλι οι τιμές του πετρελαίου σήμερα με τάση για συνολική εβδομαδιαία αύξηση κατά σχεδόν 5%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 1,07 δολάρια ή 1,3%στα 83,02 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, ενώ τα αντίστοιχα του WTI αυξήθηκαν κατά 1,11 δολάρια ή 1,4% στα 79,41 δολάρια το βαρέλι.

Μέσα στην εβδομάδα, το WTI άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών στα 79,78 δολάρια, ενώ το Brent κατέγρψε ρεκόρ τριετίας στα 83,47 δολάρια.

Πρόσφορο έδαφος δημιουργούν οι ενδείξεις ότι ορισμένες βιομηχανίες έχουν αρχίσει να κάνουν στροφή από το αέριο που έχει ακριβύνει στο πετρέλαιο και οι αμφιβολίες κατά πόσο η αμερικανική κυβέρνηση θα διαθέσει μέρος από τα στρατηγικά της αποθέματα άμεσα, επισημαίνει το Reuters.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά την Πέμπτη, μετά την ανάρτηση δημοσιογράφου του Bloomberg στο Twitter ότι το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αξιοποίησης των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης «αυτήν τη στιγμή», ούτε επιδιώκει την απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στο υπουργείο, την οποία επικαλείται το Reuters, υποστήριξε ότι το περιεχόμενο της ανάρτησης δεν ήταν ακριβές, προσθέτοντας ότι «όλα τα εργαλεία είναι πάντα στο τραπέζι».

Μια περαιτέρω αύξηση των τιμών θα μπορούσε να φέρει και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για το εάν θα ληφθεί μια τέτοια απόφαση, αναφέρουν από την πλευρά τους αναλυτές της RBC Capital Markets.

Καθοριστικός ο ρόλος του φυσικού αερίου

Η γενική εικόνα ανοδικής τάσης των τιμών την τελευταία εβδομάδα τροφοδοτήθηκε και από τις ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο που προκαλούν στροφή προς το πετρέλαιο, καθώς και από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να τηρήσει την υφισταμένη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά κρατώντας σφιχτή την αγορά πετρελαίου, σχολίασε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής της OANDA. Ο ίδιος διακρίνει σημάδια ενίσχυσης της ζήτησης για καύσιμα όσο οι οικονομίες ανακάμπτουν και δεδομένου ότι ένας πολύ κρύος χειμώνας θα πιέσει περαιτέρω τη διάθεση φυσικού αερίου.

Σημείωσε, ακόμη, ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες πως «τίποτα στο άμεσο μέλλον δεν θα αλλάξει το σημαντικό έλλειμμα ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση».

«Η επιτάχυνση της στροφής από το αέριο στο πετρέλαιο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αύξηση της ζήτηση για αργό πετρέλαιο στο βόρειο ημισφαίριο τον χειμώνα», σημειώνει αναλυτής της ANZ, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα απόσταξης των ΗΠΑ, τα οποία περιλαμβάνουν πετρέλαιο ντίζελ και θέρμανσης, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα για τον χειμώνα από το 2000.

Η ANZ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τη ζήτηση αργού πετρελαίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα.

Πάντως, αναλυτές της JP Morgan σημείωσαν ότι δεν έχουν πληροφορίες για μετατόπιση της ζήτησης από αέριο σε πετρέλαιο στο τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη.

«Αυτό σημαίνει ότι η εκτίμησή μας για ημερήσια ζήτηση 750.000 βαρελιών την ημέρα εξαιτίας μιας στροφής από το αέριο στο πετρέλαιο, υπό συνθήκες κανονικού χειμώνα, μπορεί να είναι υπερβολική», ανέφεραν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές