Πιέσεις στη ΔΕΠΑ Εμπορίας στην οποία μέτοχοι είναι το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) με 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 35% ασκούνται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου για τα μέτρα αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους έπεσε στο τραπέζι η πρόταση ώστε η ΔΕΠΑ Εμπορίας να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Πηγές θέλουν να επιδιώκεται ώστε η εταιρία να απορροφήσει περίπου το ένα τέταρτο των ανατιμήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα μετακυλήσει κατά κάτι ελάχιστο χαμηλότερες επιβαρύνσεις στους πελάτες της. Αυτοί είναι ηλεκτροπαραγωγοί αλλά και προμηθευτές φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό θα φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές ψαλιδισμένες οι αυξήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ώστε να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων. Και αυτό γιατί τα συμβόλαια που έχει κάνει η εταιρία με διεθνείς προμηθευτές δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την πορεία των τιμών TTF (Ολλανδικό χρηματιστηριακό hub) που χρησιμοποιείται ως βάση για τη διαμόρφωση του κόστους προμήθειας. Ενεργειακοί κολοσσοί που εφοδιάζουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με αέριο μέσω αγωγών έχουν συνάψει μαζί της συμβόλαια, τα οποία είτε περιέχουν διασφαλισμένες τιμές είτε τιμές σε συνάρτηση και με τη διακύμανση του αργού πετρελαίου.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο, ότι η δημόσια επιχείρηση αερίου την περίοδο αυτή λειτουργεί κερδοφόρα και συνεπώς υπάρχουν και τα περιθώρια απορρόφησης του κόστους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης