Την πρόθεσή της να αγνοήσει την απόφαση-σταθμό της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να εμμείνει στη θέση της περί «ιδιοκτησίας» των Μαρμάρων και στην άρνηση να προσέλθει σε διάλογο, εξέφρασε η βρετανική κυβέρνηση. Σε αποκλειστική δήλωση προς «ΤΑ ΝΕΑ», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η Βρετανία «διαφωνεί» με την απόφαση της επιτροπής της UNESCO, την οποία μάλιστα σκοπεύει να αμφισβητήσει ενώπιον του ίδιου του οργανισμού του ΟΗΕ.
Στην ιστορική – για την Ελλάδα – απόφασή της, που ελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου, η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών (ICPRCP) χαρακτηρίζει το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών «νόμιμο και δίκαιο» και καλεί τη Βρετανία «να αναθεωρήσει τη στάση της και να προσέλθει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα». Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζει πως «το ζήτημα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών βαραίνει ξεκάθαρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πάγιο ισχυρισμό του Λονδίνου ότι το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο παρουσιάζει ως «νόμιμο ιδιοκτήτη» των Γλυπτών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την υπόθεση.
Στη δήλωσή του στα «ΝΕΑ», ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση (η οποία, ασφαλώς, δεν είναι νομικά δεσμευτική). «Διαφωνούμε με την απόφαση της Επιτροπής, η οποία ελήφθη στα τελευταία λεπτά της Συνόδου», δήλωσε.
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσφύγει στον διεθνή οργανισμό, αμφισβητώντας την απόφαση. «Θα θέσουμε στην UNESCO το ζήτημα τόσο ως προς τα δεδομένα (σ.σ. που περιέχονται στην απόφαση) όσο και ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Λονδίνο είναι «έντονα ενοχλημένο» με την απόφαση της Επιτροπής, καθώς για πρώτη φορά ένας διεθνής οργανισμός αποδομεί το βρετανικό αφήγημα περί δήθεν μη αρμοδιότητας της κυβέρνησης.
Ερωτώμενος εάν η Βρετανία προτίθεται να επανεξετάσει τη στάση της, προσερχόμενη σε διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων – όπως της ζητεί η UNESCO -, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση μας είναι σαφής: τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νομίμως, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή».
Και πρόσθεσε: «Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Ολες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις συλλογές του λαμβάνονται από τους επιτρόπους του Μουσείου». Πρόκειται για την απάντηση που δίνει παγίως το Λονδίνο, πετώντας το «μπαλάκι» στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο με τη σειρά του αποκλείει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, μιλώντας μόνο για «δανεισμό».
Η εκπρόσωπος του Μουσείου είπε στα «ΝΕΑ» ότι οι επίτροποι «έχουν τη νομική και ηθική ευθύνη να διαφυλάσσουν και να διατηρούν όλες τις συλλογές που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους», προσθέτοντας ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας που αφηγείται το Μουσείο και ζωτικό στοιχείο της διασυνδεδεμένης παγκόσμιας συλλογής του». Τον Σεπτέμβριο του 2019, «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αποκαλύψει επιστολή του βρετανού υπουργού Πολιτισμού στην οποία απέρριπτε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διάλογο με αντικείμενο την επιστροφή των Μαρμάρων. Παράλληλα, η Βρετανία απορρίπτει το αίτημα να παραπεμφθεί το θέμα στον μηχανισμό διαμεσολάβησης της UNESCO.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος