Εν συντομία

Η αρχή χρηματοοικονομικής εποπτείας της Σουηδίας, Finansinspektionen, ζήτησε την απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, χαρακτηρίζοντας τα κρυπτονομίσματα απειλή για το κλίμα.

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων απαιτεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου, ορισμένοι miners έχουν στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εν μέσω αυξανόμενης κριτικής. Ωστόσο το παραπάνω δημιουργεί έντονες πιέσεις στη Σουηδία.

Οι επίσημες δηλώσεις

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε: «Η Σουηδία χρειάζεται την ανανεώσιμη ενέργεια, η οποία απαιτείται από τους παραγωγούς κρυπτονομισμάτων για τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία, για την κλιματική μετάβαση σε σχέση με τις βασικές υπηρεσίες μας. Η αυξημένη χρήση της από τους miners απειλεί την ικανότητά μας να τηρήσουμε τη Συμφωνία του Παρισιού».

Η ρυθμιστική αρχή πρόσεθεσε: «Επομένως, η εξόρυξη ενεργοβόρων κρύπτο περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να απαγορευτεί». Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Σουηδική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω της διάσκεψης COP26, όπου ακτιβιστές και υπερασπιστές του περιβάλλοντος στον κόσμο πίεσαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να δράσουν γρήγορα και με εκ νέου επείγουσα ανάγκη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι τρεις προτάσεις της Σουηδίας

Η ρυθμιστική αρχή έχει κάνει τρεις προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εξόρυξης κρύπτο περιουσιακών στοιχείων.

  1. Η πρώτη πρόταση είναι να εξετάσει η ΕΕ μια απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ για την εξόρυξη μέσω της μεθόδου Proof-of-Work (PoW- χρησιμοποιείται κυρίως για την αλγοριθμική παραγωγή Bitcoin & Ethereum).
  2. Η δεύτερη αφορά συγκεκριμένα στη Σουηδία και προορίζεται ως μια πολιτική που μπορεί να υιοθετηθεί προτού η ΕΕ δυνητικά συμφωνήσει και επιβάλει μια τέτοια απαγόρευση. Περιλαμβάνει τη θέσπιση μέτρων από τη χώρα που σταματούν τη συνεχιζόμενη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων εξόρυξης.
  3. Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική, είναι η σύσταση της ρυθμιστικής αρχής σχετικά με τις εταιρείες που εμπορεύονται και επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, τα οποία είχαν εξορυχθεί μέσω της μεθόδου PoW. Αυτές, θα πρέπει να απαγορεύεται να περιγράφουν τις δραστηριότητές τους ως βιώσιμες.

Η χώρα της Σουηδίας

Η Σουηδία έχει στη διάθεσή της πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σίγουρα θα μπορούσε να φιλοξενήσει την «πράσινη» εξόρυξη, λύνοντας το πιο περιβόητο πρόβλημα της δραστηριότητας, αυτό της ενεργειακής υπερ-κατανάλωσης.

Η έντονα αρνητική άποψη της σουηδικής ρυθμιστικής αρχής για τα κρυπτονομίσματα, ωστόσο, αποτελεί ένα κώλυμα στην επίλυση του προβλήματος. Επικαλούμενη επιχειρήματα, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις ransomware και το ξέπλυμα χρήματος στο κέντρο της Μόσχας, τεκμηριώνει την αντίθετη στάση της ως προς τη φιλοξενία της «πράσινης» εξόρυξης.

Τα απόβλητα ηλεκτρικής ενέργειας

Η αλήθεια είναι πως, πέραν της δαπανηρής ηλεκτρικής κατανάλωσης, προκύπτουν και άλλα ζητήματα με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων (ανεξάρτητα με το πόσο πράσινη είναι η πηγή ηλεκτρικής κατανάλωσης). Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι τα απόβλητα ηλεκτρικής ενέργειας ή τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Ο Alex de Vries είναι ιδρυτής της Digiconomist, μιας πλατφόρμας αφιερωμένης στην αποκάλυψη των ακούσιων συνεπειών των ψηφιακών τάσεων, και αποτελούσε από τους πρώτους που είχε δηλώσει πως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων δεν είναι λύση.

Η εταιρεία του, η Digiconomist, έχει δημιουργήσει τον «Δείκτης Κατανάλωσης Ενέργειας Bitcoin», ο οποίος παρέχει την πιο πρόσφατη εκτίμηση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του δικτύου του Bitcoin.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη, η εξόρυξη Bitcoin παράγει το ίδιο επίπεδο ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο με την Ολλανδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα