Ενώ έχουμε μια πανδημία βιολογικού τύπου, μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψει μια αντίστοιχη στον ψηφιακό κόσμο. Μην ξεχνάτε ότι ο κορωνοϊός μάς δίδαξε και ζήσαμε την επιτάχυνση της μετάβασης από την πραγματική ζωή στην online εμπειρία. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν αύριο προκύψει ένας συνδυασμός βιολογικής και ψηφιακής πανδημίας.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς περιμέναμε, μοιρολατρικά θα έλεγα, κάποιες επιπτώσεις από τις εξελίξεις με τις ηλιοκηλίδες. Τις εκρήξεις στη επιφάνεια του Ήλιου που και σήμερα φαίνεται να επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο την ανθρώπινη δραστηριότητα. Κάτι παρατηρήθηκε πρόσφατα….

Τελικά μας ήρθε μια πανδημία βιολογικού τύπου με τις μεγαλύτερες ιστορικά επιπτώσεις (ξεπέρασε ακόμη και τους θανάτους από την πανδημία του τύφου το 1917 αλλά ελπίζουμε να μην ξεπεράσει την Ισπανική

Γρίπη με 17-100 εκατομμύρια θανάτους). Kαι ακόμα δεν έχουμε κάνει τον «λογαριασμό». Ίσως να αργήσουμε να τελειώσουμε από αυτό το κακό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μας προδιαθέτει πλέον ευθέως ότι και με το εμβόλιο δεν θα πάψει να υπάρχει η πανδημία.

Φαντάζεστε την περίπτωση να γίνει το προφανές ,δηλαδή να προκύψει ταυτόχρονα και ένας «ψηφιακός ιός». Αυτή τη στιγμή ενώ έχουμε μια πανδημία βιολογικού τύπου, μπορεί να προκύψει μια αντίστοιχη στον ψηφιακό κόσμο, και μάλιστα χειρότερη. Μην ξεχνάτε ότι κορωνοϊός μας δίδαξε και ζήσαμε με επιτυχία την επιτάχυνση της μετάβασης από την πραγματική ζωή στην online εμπειρία. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν αύριο προκύψει μια κυβερνοεπίθεση, που θα «ρίξει» όλη την ψηφιακή υποδομή. Το απόλυτο χάος. Και να είναι κυβερνοεπίθεση είναι καλά. Φαντάζεστε να έχουμε μια αυτοφυή δημιουργία ψηφιακών ιών. Εκεί θα είναι το αδιέξοδο. Δηλαδή τα ίδια τα συστήματα που χρησιμοποιούμε και ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη εκτός από νοήμονες εφαρμογές να δημιουργήσουν αυτοφυείς ψηφιακούς ιούς. Πόσες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης ιδιαίτερα σήμερα με τον έντονο εμπορικό ανταγωνισμό των μικρών κυρίως εταιρειών, είναι ‘μαύρα κουτιά’ ακόμα και από τους δημιουργούς τους .Ιδιαίτερα στην περίπτωση που το ίδιο το λογισμικό δημιουργεί από μόνο του νοήμονες εφαρμογές. Τις περισσότερες φορές ακόμα και οι δημιουργοί τους δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς προήλθαν.

Μαζί με όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την επερχόμενη κλιματική αλλαγή με τις καταστροφικές της επιπτώσεις. Τις είδαμε αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και αλλού.

Δύο σχεδόν χρόνια μετά την έναρξή της πανδημίας δεν διαθέτουμε ακόμη παγκόσμιο σχέδιο δράσης για το πώς θα ξεπεράσουμε την πανδημία, πώς θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες συνέπειες της αλλά και να προετοιμαζόμαστε για αυτά που θα μπορούσαν να έλθουν. Κάθε κράτος δυστυχώς ασχολείται με τα του οίκου του.

Φυσικά η ανθρωπότητα και σ αυτή την περίπτωση θα τα καταφέρει. Θέλω να πιστεύω ότι έχουν γνώση οι ‘φύλακες’. Όχι όμως οι ‘δεσμοφύλακες’.

Δικαίος Τσερκέζος

Καθηγητής Οικονομετρίας στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης , στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts