Συνεχίστηκε και το 2021 η αύξηση των ελέγχων που πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής, το 2021 αυξήθηκε ο αριθμός των ελεγχόμενων εταιρειών ανά μήνα σε 8,2 έναντι 5,7 το 2020 και 4,0 το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 44% το 2021, από 42% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2021, η επιτροπή πραγματοποίησε 14 επιτόπιους ελέγχους σε 98 ελεγχόμενες επιχειρήσεις, έναντι 7 επιτόπιων ελέγχων το 2020 σε 68 ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το 2021 προέβη σε σειρά στοχευμένων αιφνίδιων επιτόπιων ελέγχων σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, και ενέτεινε τις δράσεις της, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της επιτροπής έχει αναγνωρισθεί και διεθνώς ως ιδιαίτερα έντονη, και αποτελεί την Αρχή Ανταγωνισμού με τους περισσότερους ελέγχους μεταξύ των χωρών της Ευρώπης κατά το 2021.

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η Επιτροπή, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας τής ελεύθερης αγοράς, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΠΟΜΙΔΑ – Τρίμηνη παράταση της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών
Ακίνητα |

Τρίμηνη παράταση της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» 2021-22 που ξεκινά σε λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε την άμεση ένταξη της αναβάθμισης των ενοικιαζομένων κατοικιών, αλλά και των κενών κατοικιών.

Ένας παλαιολιθικός φόρος που εμποδίζει την ανάπτυξη
Tax |

Ένας παλαιολιθικός φόρος που εμποδίζει την ανάπτυξη

Μελετώντας υποθέσεις ΕΦΑ της τελευταίας εικοσαετίας, δημιουργείται η εντύπωση μιας φοβικής έως και τιμωρητικής σε βάρος του επενδυτή διοικητικής και δικαστηριακής εφαρμογής και ερμηνείας των σχετικών διατάξεων.