Eγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του 2022 της Περιφέρειας Αττικής, μετά από πολύωρη συνεδρίαση και έντονη αντιπαράθεση.

«Ο προϋπολογισμός ύψους 343 εκατ. ευρώ και το ΠΕΕ αποτυπώνει με ρεαλισμό το όραμα μας για μια Αττική ισχυρή και θωρακισμένη στο επίπεδο της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης χωρίς όμως να πείσει την αντιπολίτευση η οποία καταψήφισε και τις δύο εισηγήσεις της Διοίκησης (πλην των παρατάξεων του Θ. Τζήμερου και «Λευκή Αυγή») προσδιορίζοντας τον προϋπολογισμό ως «εικονικό, πλασματικό, ελλειμματικό και αντιλαϊκό».

Επίσης καταψηφίστηκε από τα μέλη του ΠΕ.ΣΥ. η «κοστολογημένη εναλλακτική πρόταση» για το ΠΕΕ και τον προϋπολογισμό, με έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές, στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που κατέθεσε η «Δύναμη Ζωής».

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 αποτελεί το βασικό εργαλείο για να γίνει πράξη το σχέδιο της διοικούσας παράταξης για μια Πράσινη Αττική, θωρακισμένη από τις συνέπειες ακραίων φαινομένων είτε λόγω κλιματικής κρίσης. Αναφέρθηκε στο master plan που κατάρτισε η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την πολιτική προστασία. Τόνισε την αυξημένη απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ και τις χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων που αξιοποιεί η Περιφέρεια διαθέτοντας τους δικούς της πόρους προς όφελος των πολιτών.

Στον προϋπολογισμό «εκφράζεται η συνειδητοποίηση των πραγματικών αναγκών των δήμων και η προτεραιοποίησή τους», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, κατά την αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων του, ενώ τόνισε πως βασικό μέλημα της Περιφερειακής Αρχής είναι η ασφάλεια των πολιτών. Σχετικά με την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος επισήμανε ότι μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων: ΣΔΙΤ, ΠΔΕ, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ, του Ταμείου Συνοχής κλπ.

Για τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις που προέκυψαν από δράσεις αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Πέππας ενημέρωσε ότι πληρώθηκαν από ίδιους πόρους οι μισθοί των 400 συμβασιούχων για το σκοπό αυτό.

Ο κ. Πατούλης στην τοποθέτηση του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις «τεράστιες ανάγκες» της Αττικής και στις ελλείψεις πόρων, προσωπικού αλλά και ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα βοηθούσε στο να ανταποκριθεί η Διοίκηση στις εκατοντάδες αρμοδιότητές της.

Παράλληλα εστίασε στη διαχρονική έλλειψη της βούλησης της κεντρικής διοίκησης να εφαρμόσει ένα συνολικό ολοκληρωμένο σχέδιο για να δοθούν οριστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου Βαθμού. Απάντησε και στη κριτική που ασκήθηκε για έργα τα οποία είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Διοίκηση και σήμερα καθυστερούν, «π.χ. η Α’ φάση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου με χρονικό ορίζοντα παράδοσης το τέλος του 2020 με συνεχείς αναβολές μετατοπίστηκε για το Απρίλιο του 2022» (Γ. Καραμάνος από Δ.Ζ), ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «άγονη κριτική λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων. Τόνισε ότι η Περιφερειακή Διοίκηση με σειρά παρεμβάσεων ξεμπλόκαρε σημαντικά έργα, όπως η υδροδότηση της Αίγινας με αγωγό της ΕΥΔΑΠ, το Φαληρικό όπου θα ξεκινήσει άμεσα και η Β’ φάση με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Στον τομέα της κοινωνικής συνοχής ο επισήμανε ότι η Διοίκηση ξεμπλόκαρε τη διαδικασία και απορροφήθηκαν πάνω από 18 εκ. ευρώ των ΤΕΒΑ τα οποία παρέμεναν αναξιοποίητα. Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων καταρτίστηκε νέος ΠΕΣΔΑ με προμήθεια σημαντικού εξοπλισμού. Δημιουργήθηκε το παρατηρητήριο ρεμάτων το οποίο αποτέλεσε πιλότο για τη δημιουργία αντίστοιχων στις υπόλοιπες Περιφέρειες. Μειώνεται η γραφειοκρατία και στο τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών σε θέματα μεταφορών.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2022, τόνισε ότι ένα ποσοστό 40% περίπου, αφορά ανελαστικές δαπάνες, όπως μισθοδοσία και ότι οι προτεραιότητες αφορούν σε:

– δημιουργία υποδομών και δράσεων για διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.

– ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής.

– διατήρηση και ενίσχυση των κοινωνικών δομών.

– δημιουργία φιλικού προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος.

– ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας της Αττικής.

– τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής.

– υλοποίηση εμβληματικών παρεμβάσεων που αναδεικνύουν την Αττική και

– πράσινων έργων σχετικών με τη διαχείριση των λυμάτων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Επίσης ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι η σημερινή διοίκηση προωθεί την υλοποίηση έργων σε δήμους με προτεραιότητα τις ώριμες μελέτες και άσκησε κριτική στην προηγούμενη διοίκηση για την ένταξη πληθώρας εκτελεστέων έργων χωρίς να υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι.

Από την πλευρά της «Δύναμης Ζωής», η επικεφαλής της παράταξης, Ρένα Δούρου και ο πρ. αντιπεριφερειάχρης Οικονομικών Χρ. Καραμάνος, έκαναν λόγο για «απόλυτο εκτροχιασμό των οικονομικών της Περιφέρειας με κίνδυνο κατάρρευσης των έργων υποδομής, καθώς σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα υπολείπονται κατά 100 εκατομμύρια ευρώ από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων δημοσίων συμβάσεων».

Οι ίδιοι θύμισαν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα που άφησαν το 2019, ανέρχονταν σε 318 εκ. έναντι 197 εκ. της σημερινής Διοίκησης και στηλίτευσαν τις ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής για το οικονομικό αδιέξοδο, σχετικά με «τη μη διεκδίκηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τουλάχιστον 80 εκατομμυρίων (που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναιτιολόγητα στερεί από την Περιφέρεια), την κατασπατάληση με απευθείας αναθέσεις (άνω των 20 εκ. ευρώ), τις σκανδαλώδεις συμβάσεις….».

«Χωρίς όραμα, προγραμματισμό και σχέδιο για το μέλλον» είναι ο προϋπολογισμός που παρουσιάζει έλλειμμα 39 εκ. ευρώ, σημείωσε ο Γ. Σγουρός, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής».

«Η πανδημία ήταν η αφορμή για να γίνει σειρά από αμφίβολες αναθέσεις, ενώ συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς οι δαπάνες για εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις» είπε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς ο προϋπολογισμός εκτελείται, όχι για να λύσει ουσιαστικά προβλήματα, αλλά για να μοιράσει την πίτα σε μικρά-μικρά κομμάτια, ώστε να ευχαριστηθούν όλοι και στο τέλος να μην μείνει τίποτα σημαντικό, ξεχωριστό, αναπτυξιακό έργο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού ‘τα έσοδα το 2021 ανήλθαν στο ποσό των 240 εκ. ευρώ και τα έξοδα στο ποσό των 279 εκ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Σγουρός για να συμπληρώσει ο Νίκος Ανδρουλακάκης αναφερόμενος στην διακριτή «αναντιστοιχία μεταξύ έργων βιτρίνας και ουσίας». Επισήμαινε ότι σημειώθηκε περικοπή 30% των κονδυλίων για το ΠΕΕ και εξέφρασε απορία για την κάλυψη των δαπανών ύψους 293 εκ. ευρώ που αφορούν στα συμβασιοποιημένα έργα του 2022, με ταμειακά διαθέσιμα 106 εκ (από 150 εκ. ).

Επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» (Γ. Πρωτούλης), Ανταρσία (Δ. Κουτσούμπα), ΛΑΕ (Μ. Τσίχλη) και ανεξάρτητοι σύμβουλοι χαρακτήρισαν «βαθιά αντιλαϊκό και ταξικό» τον προϋπολογισμό, «μακριά από τις λαϊκές ανάγκες της καθημερινότητας…» χωρίς καμία μέριμνα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας που υποφέρουν από το κρύο και καίγονται (62 άνθρωποι έως σήμερα) στην προσπάθεια να ζεσταθούν με αυτοσχέδια μέσα. Χωρίς κάποια δραστικά μέτρα για τις κακοποιημένες γυναίκες, για την διαμονή ηλικιωμένων που νόσησαν από COVID στις ΜΑΦ, ή έστω για την προμήθεια των νοσοκομείων με αναπνευστήρες κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube