
Δεύτερο μήνυμα μέσα σε λίγα 24ώρα για την κρίση στην Ουκρανία απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν, ενημερώνοντας για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
Νωρίτερα είχε συζήτηση με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι Ρωσία είναι έτοιμη να εξαπολύει επίθεση κατά της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες, μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτεθούν ακόμα και στην πρωτεύουσα της χώρας το Κίεβο.
Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατό στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον ουκρανικό λαό.
Είπε για μία ακόμα φορά ότι η Δύση είναι ενωμένη κι έτοιμη να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις αν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία, υπογράμμισε ωστόσο, ότι μια διπλωματική λύση παραμένει βασική προτεραιότητα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για άλλη μια φορά τη Ρωσία για πιθανές συνέπειες σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι «δεν είναι πολύ αργά για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Η ουσία είναι αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα υποστηρίξουν τον ουκρανικό λαό. Θα θεωρήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της. Η Δύση είναι ενωμένη και αποφασισμένη. Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία εάν εισβάλλει», είπε ο Μπάιντεν.
«Αλλά λέω ξανά, η Ρωσία μπορεί ακόμα να επιλέξει τη διπλωματία», είπε ο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε να συναντηθούν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη.
«Αλλά εάν η Ρωσία αναλάβει στρατιωτική δράση πριν από αυτή την ημερομηνία, θα είναι σαφές ότι έκλεισαν την πόρτα στη διπλωματία», προειδοποίησε ο Μπάιντεν.
«Θα έχουν επιλέξει τον πόλεμο και θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα για να το κάνουν. Όχι μόνο από τις κυρώσεις που θα επιβάλουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας στη Ρωσία, αλλά από την οργή που θα εκφράσει ο υπόλοιπος κόσμος», συνέχισε.


Latest News

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο - Όχι στην οικονομική πίεση της Κίνας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας ενώ οι ΗΠΑ ο επίσημος σύμμαχος ασφαλείας της

Μήνυση από δώδεκα πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς
Οι δασμοί Τραμπ θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομοι, σύμφωνα με την αγωγή, που θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία

Η Κίνα διαψεύδει ότι γίνονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Ζητά να ανακαλέσει η Ουάσινγκτον τους μονομερείς δασμούς
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα... θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Μπρουνό Λε Μερ: Να αναλάβει η ΕΕ μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών
Τι προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ

Το Επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας έχασε 40 δισ. δολ. από τις επενδύσεις σε μετοχές τεχνολογίας
Το αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικό ταμείο έχει μεγάλες επενδύσεις στις λεγόμενες Big tech

Η Nokia εξετάζει επέκταση της παραγωγής στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τους δασμούς
Εάν υπάρχουν ευκαιρίες για ενίσχυση [της αμερικανικής παραγωγής], είναι ένα από τα πράγματα που θα εξετάσω, είπε ο CEO της Nokia

Ολι Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ευέλικτη - Να μην αποκλείει μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων
Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Ολι Ρεν, μίλησε στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ