Εκατοντάδες διαπραγματευτές έφθασαν τη Δευτέρα στην ελβετική πόλη της Γενεύης για τις τελικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με ένα φιλόδοξο σύμφωνο που στοχεύει να σταματήσει και να αναστρέψει την απώλεια οικοτόπων για απειλούμενα είδη, ενόψει της συνόδου κορυφής στην Κίνα αργότερα φέτος.

Πρόκειται για την πρώτη που που διαπραγματευτές από περίπου 164 χώρες συναντώνται δια ζώσης εδώ και δύο χρόνια εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Μάλιστα, δεν είναι  λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τη συνάντηση την τελευταία ευκαιρία, να τεθούν οι βάσεις  του «παγκόσμιου πλαισίου βιοποικιλότητας μετά το 2020» για να βοηθήσουν στην προστασία των ειδών που πιστεύεται ότι θα εξαφανιστούν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 εκατομμυρίων ετών.

Στη σκιά της ρωσικής εισβολής

Ωστόσο, οι συζητήσεις κινδυνεύουν να επισκιαστούν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αντιπρόσωποι συμμετείχαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση και αρκετές άλλες δυτικές χώρες καταδίκασαν τις ενέργειες της Ρωσίας στις εναρκτήριες ομιλίες τους.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι επίσης επίθεση στο περιβάλλον», είπε ο αναπληρωτής πρέσβης της Ουκρανίας Oleksandre Kapustin, αναφέροντας τους κινδύνους διαρροής ραδιενέργειας καθώς και ζημιές σε πάρκα για είδη υπό εξαφάνιση κατά την εισβολή.

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος Μαρίνα Βελικάνοβα απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς ως “ψευδείς και άσχετους” με το έργο της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις δύο χώρες, δεν έστειλε εκπρόσωπο από τις πρωτεύουσές της, λόγω του πολέμου, αλλά έστειλε διπλωμάτες που βρίσκονταν ήδη στην Ελβετία.

Νέες καθυστερήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής

Η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στις διαπραγματεύσεις και η τελική σύνοδος κορυφής στο Κουνμίνγκ της Κίνας όπου πρόκειται να επικυρωθεί η συμφωνία έχει καθυστερήσει πολλές φορές από την αρχική ημερομηνία του Οκτωβρίου 2020. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ είπαν στο Reuters ότι είναι πιθανό να καθυστερήσει και πάλι μετά τον Απρίλιο του 2022.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών προς τις χώρες να προστατεύσουν και να διατηρήσουν το 30% της επικράτειάς τους έως το 2030 – ένας στόχος γνωστός ως «30 επί 30».

Οι διαπραγματευτές στοχεύουν επίσης να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για προστατευόμενες περιοχές καθώς και μεταρρυθμίσεις στις γεωργικές επιδοτήσεις που θεωρούνται κύρια αιτία απώλειας βιοποικιλότητας.

Η εκτελεστική γραμματέας της CBD, Elizabeth Maruma Mrema, παραδέχτηκε στην εναρκτήρια δήλωσή της ότι οι διαπραγματευτές θα «εργάζονται στη σκιά μιας παγκόσμιας πανδημίας και στρατιωτικής σύγκρουσης». Ωστόσο, τους κάλεσε «να επιδείξετε με τις ενέργειές σας τη δύναμη της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμέρειας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη