Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία απειλούν να μειώσουν σταδιακά την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πιο κατακερματισμένο διεθνές νομισματικό σύστημα, δήλωσε στους Financial Times η Γκίτα Γκόμπιναθ, πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Ρωσία έχει πληγεί με πληθώρα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της για την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και η ίδια χαρακτήρισε την εισβολή «ειδική επιχείρηση» αφοπλισμού της γειτονικής χώρας.

«Ακόμα και σε αυτό το επίπεδο το δολάριο θα παραμείνει το σημαντικότερο παγκόσμιο νόμισμα, ωστόσο ο κατακερματισμός είναι σίγουρα πολύ πιθανός», είπε η Γκόπιναθ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες ήδη επαναδιαπραγματεύονται το νόμισμα στο οποίο πληρώνονται για το εμπόριο.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο πόλεμος θα επιταχύνει την υιοθέτηση της ψηφιακής χρηματοδότησης, από τα κρυπτονομίσματα και  τα stablecoins στα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC).

Η Γκόπιναθ είπε στους FT ότι η μεγαλύτερη χρήση άλλων νομισμάτων στο παγκόσμιο εμπόριο θα οδηγούσε σε περαιτέρω διαφοροποίηση των διαθεσίμων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή