Τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει δρομολογήσει η ΕΕ για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρουσίασε σήμερα η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος, Κάντρι Σίμσον (Kadri Simson), μιλώντας από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «New Realities».

«Βλέπουμε πως υπάρχουν εταιρείες και κράτη-μέλη, που ήδη έχουν αρχίσει να σταματούν τις προμήθειες από τη Ρωσία, χωρίς την ύπαρξη κυρώσεων -επειδή θέλουν να το πράξουν. Από την πλευρά μας, ήμασταν έτοιμοι ήδη από το φθινόπωρο (για τη διαφοροποίηση των πηγών της ενεργειακής τροφοδοσίας), γιατί δεν μπορείς να “χτίσεις” νέες εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τόσο γρήγορα, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η καινοτομία παίρνουν χρόνο. (Γι’ αυτό) είχαμε απευθυνθεί σε όλους τους αξιόπιστους προμηθευτές ανά τον κόσμο, χαρτογραφώντας τους διαθέσιμους εναλλακτικούς όγκους, που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο. Τώρα γνωρίζουμε ότι το ένα τρίτο αυτών των όγκων αερίου μπορούμε να το αντικαταστήσουμε φέτος με παροχές από άλλες πηγές είτε μέσω αγωγών είτε με τη μορφή LNG» επισήμανε η Εσθονή επίτροπος, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Βρετανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Νικ Γκάουινγκ (Nik Gowing).

«Η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ για πιο ανταγωνιστικές τιμές αερίου»

Η κ. Σίμσον επισήμανε ακόμα ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ, ώστε να πετύχει συμφωνίες για πιο ανταγωνιστικές τιμές με τις χώρες που παράγουν φυσικό αέριο: «Είμαστε αξιόπιστοι εταίροι και βλέπουμε το φυσικό αέριο ως μεταβατικό εργαλείο. Οπότε ναι, “ξεφορτωνόμαστε” το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά εν μέρει θα το αντικαταστήσουμε με προμήθειες άλλων παραγωγών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μακροπρόθεσμα προοπτική. Κι όταν λέω “μακροπρόθεσμα”, διευκρινίζω ότι μέχρι το 2050 δεσμευτήκαμε να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι και η αγορά αερίου μας πρέπει κι αυτή να απανθρακοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, συνεπεία και του πολέμου στην Ουκρανία, η κ. Σίμσον επισήμανε ότι η τάση των εξαιρετικά υψηλών τιμών στο αργό πετρέλαιο είναι παγκόσμια και, εξαιτίας αυτών υπάρχει ρίσκο για παγκόσμια ύφεση. «Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τους συμμάχους μας και το κάνουμε ήδη (…) Μπορούμε επίσης να στηρίξουμε και τους πρωτοπόρους μας, τις εταιρείες μας που μπορούν να μας προσφέρουν πιο καθαρές (ενεργειακά) εναλλακτικές. Έχουμε κεφάλαια να τις στηρίξουμε, αλλά πρέπει να βελτιώσουμε και τις διαδικασίες. Για αυτό έχουμε υποσχεθεί ότι θα επιταχύνουμε χρονικά, πχ τις αδειοδοτήσεις για αιολικά πάρκα, εγκαταστάσεις ηλιακών κτλ και θα παρουσιάσουμε το σχετικό πλάνο στα μέσα Μαΐου» γνωστοποίησε, ενώ πρόσθεσε πως η διαδικασία προετοιμασίας για την επόμενη περίοδο θέρμανσης (τον χειμώνα) στην Ευρώπη είναι ήδη σε εξέλιξη, δεδομένου ότι η κατανάλωση ενέργειας τον Απρίλιο είναι κατά 40% χαμηλότερη από εκείνη του Ιανουαρίου.

«Πολύ ανθεκτικό» το ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη

H κ. Σίμσον εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι το ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη αποδεικνύεται στην τρέχουσα περίοδο «πολύ ανθεκτικό». «Δεν έχουμε δει μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις στα δίκτυά μας, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο» επισήμανε, ενώ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 42 ημέρες η Ρωσία επιτίθεται όχι μόνο σε σχολεία και νοσοκομεία, αλλά και σε υποδομές, ενώ έχει πάρει τον έλεγχο και του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της χώρας. Αυτό, πρόσθεσε, αντίκεινται σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες, γιατί οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να αποτελούν στόχους στρατιωτικής δράσης.

Οι αποθήκες αερίου και το υδρογόνο

H Ευρωπαία επίτροπος υπογράμμισε ακόμα ότι «είναι εφικτό -και χρειάζεται πολύ- οι αποθήκες αερίου στην ΕΕ να είναι πλήρεις, γιατί καλύπτουν σημαντικό κομμάτι της κατανάλωσης κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι επιταχύνονται οι εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων πράσινου υδρογόνου, με εξαιρετικά πρότζεκτ στην Ισπανία, τη Βόρεια Σουηδία και όλη την Ευρώπη. «Μπορούμε να πούμε ότι η βιομηχανία κινείται τόσο γρήγορα, που μπορούμε να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον στόχο μας για το 2030» υπογράμμισε.

Ο πόλεμος καθυστερεί τη δράση για το κλίμα

Από την πλευρά της η Πατρίσια Εσπινόζα, επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διαταράσσει και καθυστερεί την παγκόσμια δράση που έχουν ξεκινήσει οι χώρες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία, στην περίοδο που είμαστε ακόμα εν μέσω πανδημίας Covid.

«Από την Covid περάσαμε χωρίς ανάσα στις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια σε μια περίοδο που πρέπει να μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε μια στιγμή που οφείλουμε να βρούμε λύσεις τώρα» επισήμανε η Εσπινόζα, προσθέτοντας ότι αν ο πλανήτης συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό, η θερμοκρασία θα ανέβει τρεις βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σύμφωνα με τη ίδια, η συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, παρότι άνοιξε το δρόμο των σημαντικών δράσεων για την κλιματική αλλαγή, δεν εφαρμόστηκε ισότιμα από όλες τις χώρες και εν όψει της επερχόμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στην Αίγυπτο (Cop 27) υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει από τα κράτη, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να γίνουν δραστικές κλιματικές δράσεις, ειδικά από τις χώρες του G20.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green