
Σε νέα ύψη φτάνουν οι εξαγωγές κρασιού το 2021, έτος που σηματοδότησε την επανέναρξη της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού, η οποία μειωνόταν από το 2018. Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια παραγωγή μειώνεται ελαφρά, λόγω του παγετού του Απριλίου στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021 για τον παγκόσμιο αμπελοοινικό τομέα, τα οποία παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), Pau Roca, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού άρχισε να αυξάνεται ξανά το 2021 (236 εκατομμύρια hl (Mhl), +0,7%), ενώ μειωνόταν συνεχώς από το 2018, «οδηγούμενη από τη μείωση της κατανάλωσης στην Κίνα, που από το 2018 χάνει 2 Mhl ετησίως», σημείωσε.
Το 2020, η πανδημία (περιορισμοί, κλείσιμο χώρων κατανάλωσης, πτώση του τουρισμού), είχε επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την τάση, επηρεάζοντας τις περισσότερες αγορές κρασιού, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η χαμηλότερη παγκόσμια κατανάλωση κρασιού. «Το άνοιγμα των χώρων και η επανέναρξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων έχουν οδηγήσει σε επανάκαμψη της κατανάλωσης κρασιού, αν και οι συμπεριφορές παραμένουν ετερογενείς ανάλογα με τη χώρα», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του OIV.
Αντιπροσωπεύοντας το 48% του παγκόσμιου συνόλου, η κατανάλωση της ΕΕ (114 Mhl) θα επιστρέψει στον μέσο όρο της δεκαετίας το 2021, με τη Γαλλία να είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στην Ένωση (25,2 Mhl), σχολιάζει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην παγκόσμια κατανάλωση (33Mhl), «αποδεικνύοντας για τρία χρόνια την ικανότητά τους για ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνει ο Pau Roca.
Το 2021 σηματοδοτεί επίσης θετική δυναμική για τις παγκόσμιες εξαγωγές κρασιού. «Έφτασαν το επίπεδο ρεκόρ των 111,6 Mhl, αυξημένες κατά 4% σε σύγκριση με το 2020. Αυτό που είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι οι εξαγωγές σε αξία, όπου η αύξηση έφτασε το 16% για να φτάσει τα 34,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανταλλαγές το 2021. Βλέπουμε καθαρή αύξηση της τιμής των οίνων εξαγωγής», αναλύει ο Pau Roca. Η Γαλλία εδραιώνει τη θέση της ως ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο, αφού έφτασε τα 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, «και όλοι οι μεγάλοι εξαγωγείς κατέγραψαν ανάπτυξη το 2021, με εξαίρεση την Αυστραλία, η οποία υπέφερε από τις κινεζικές αυξήσεις δασμών κατά την άποψή του».
Τα εμφιαλωμένα, χύμα ή αφρώδη κρασιά επηρεάζονται από αυτή την αύξηση, ενώ οι εξαγωγές σε bag-in-box παρουσιάζουν μείωση τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.
Πτώση της παγκόσμιας παραγωγής
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού (χωρίς χυμούς και γλεύκη) εκτιμάται σε 260 εκατομμύρια hl (Mhl) το 2021, μειωμένη κατά 3 Mhl (-1%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Δύο ανταγωνιστικές επιδράσεις σημειώθηκαν φέτος, με μια αξιοσημείωτη πτώση της συγκομιδής σε σημαντικές χώρες παραγωγής της ΕΕ, η οποία αντιτίθεται στα εξαιρετικά επίπεδα συγκομιδής στις περισσότερες χώρες του νότιου ημισφαιρίου. Αυτή έχει καταγράψει συνολική αύξηση 19% σε σύγκριση με το 2020», σημειώνει ο Pau Roca. Ωστόσο, η παγκόσμια παραγωγή το 2021 είναι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας.
Κυρίως λόγω παγετού, η παραγωγή της ΕΕ (153,7 Mhl) είναι μειωμένη κατά 8% σε σύγκριση με το 2020, 5% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία από μόνες τους παράγουν το 47% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού το 2021, αλλά μόνο η Ιταλία είχε υψηλότερη παραγωγή σε σύγκριση με το 2020 (+2%) και τον μέσο όρο της πενταετίας (+3%).
Κατά τα άλλα, η κινεζική παραγωγή κρασιού (5,9 Mhl το 2021) συνεχίζει την πτώση της που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, «λόγω της πτώσης της εσωτερικής ζήτησης, των κλιματικών συνθηκών, αλλά κυρίως της έλλειψης παραγωγικότητας που εμφανίζει ο κλάδος», αναλύει ο Γενικός Διευθυντής ο OIV. Η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών (24,1 Mhl) σημειώνει αύξηση (+6%) σε σύγκριση με το 2020, που σημαδεύτηκε από πυρκαγιές και μόλυνση από καπνό, αλλά παραμένει χαμηλότερη κατά 3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας.
Οριακή πτώση
Τέλος, η επιφάνεια του παγκόσμιου αμπελώνα σημειώνει μια πτώση που περιγράφεται ως «οριακή» σε σύγκριση με το 2020, φτάνοντας για το 2021 τα 7,3 εκατομμύρια εκτάρια (Mha). Εμφανίζεται σταθερή από το 2017, αλλά η δυναμική της αλλαγής διαφέρει ανάλογα με τις περιοχές του πλανήτη. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κίνα και ακόμη και η Χιλή παρουσιάζουν μια ελαφρά αύξηση στις αμπελουργικές τους εκτάσεις, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποχωρήσει από το 2014.
Για 8η συνεχή χρονιά, οι αμπελώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σταθεροποιήθηκαν στα 3,3 Mha, «χάρη στην ενοποιημένη διαχείριση του παραγωγικού της δυναμικού», σημειώνει ο Pau Roca, η Ισπανία διατηρεί την ηγετική θέση παγκοσμίως με τα 964.000 εκτάρια της το 2021. Η Γαλλία παραμένει 2η στην κατάταξη (798.000 εκτάρια), ακολουθούμενη από κοντά από την Κίνα (783.000 εκτάρια).


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση